Actualitate, Stiri

Tăriceanu: Demisia lui Iohannis, recunoaşterea unui eşec; poziţia lui Antonescu, a unui autist

wesa (2)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că demisia lui Klaus Iohannis este recunoaşterea implicită a unui eşec, iar poziţiile lui Crin Antonescu de după rezultatele parţiale sunt ale unei persoane care suferă de autism, el precizând că liberalii trebuie să decidă.

“Dincolo de demisia de care spuneaţi, e important ca azi PNL să facă analiza lucidă şi să încerce să asculte în final glasul electoratului, pentru că, aşa cum arată rezultatele, e vorba de o sancţiune severă pentru o serie de decizii greşite luate în ultimul an şi jumătate, decizii succesive”, a spus Tăriceanu.

El a arătat că demisia lui Klaus Iohanis trebuie analizată în contextul rezultatelor de la alegerile de duminică. “Este o recunoaştere implicită a unui eşec, este o recunoaştere până la urmă a unei alegeri la care a fost parte, a conducerii PNL, din care face parte”, a spus Tăriceanu, precizând că nu este un moment simplu, iar cei care au reşit trebuie să recunoască acest lucru şi să se dea la o parte.

Întrebat dacă se impune un congres extraordinar în partid, Tăriceanu a spus că “pripa strică” şi “graba strică treaba”.

“Sigur că e nevoie de un congres, dar nu ştiu dacă un congres rapid, ci este nevoie de altceva, să se treacă de la modalitatea în care a fost condus PNL în ultimii ani, la o modalitate de conducere democratică”, a spus Tăriceanu.

“Va trebui făcută întâi o consultare care să meargă până la baza partidului, care să meargă până la membrii simpli, a militanţilor a celor care au funcţii în administraţia locală. Fără să ascultăm ce vor oamenii, ce simt din teritoriu, de la firul ierbii, cum se spune, riscăm să facem un Congres degeaba”, a mai spus Tăriceanu, pledând pentru consultare în partid şi afirmând că până acum deciziile s-au luat de către “cuplul celor doi lideri de la nivelul superior al partidului, şi rezultatele se văd”.

Despre o conducere interimară, Tăriceanu a spus că Statutul prevede clar cum va fi asigurată conducerea partidului, în cazul demisiei preşedintelui partidului.

Întrebat dacă este membru în PNL, Călin Popescu Tăriceanu a spus: “Sunt membru cu acte în regulă, conform Statutului”.

Tăriceanu a spus că este important ca luni conducerea PNL să facă o analiză şi să îşi asume responsabilitatea pentru rezultatele alegerilor, iar el va privi din afară aceste dezbateri, adăugând că este foarte curios ce turnură vor lua.

“Din semnalele pe care le-am văzut, cu excepţia anunţului lui Iohannis, nu mi se par cele îmbucurătoare. Mesajele pe care le-a dat domnul Antonescu par cele ale unei persoane lovite de autism”, a arătat Tăriceanu.

Despre o revenire în USL, Tăriceanu a declarat că rezultatul alegerilor nu este prea plăcut pentru PNL. “Trebuie stat cu calm, să se analizeze care au fost erorile, şi după aceea sunt o serie de opţiuni pe care PNL le are”, a mai spus Tăriceanu, precizând că decizia nu trebuie impusă de la centru, de o singură persoană.

Despre anunţul preşedintelui PNL privind trecerea europarlamentarilor PNL la grupul PPE din Parlamentul European, Călin Popescu Tăriceanu a spus că este “o nouă greşeală tactică”.

“Vă spun aşa, simplu, pe româneşte. E un proverb care spune: Mai bine să fii fruntaş la sat decât codaş la oraş. Cam aşa este cu trecerea asta”, a comentat Tăriceanu, precizând că PNL este membru de 24 de ani în această familie europeană.

“A trece în PPE înseamnă să îţi iei cal pe rândul 14, la popularii europeni, nu ştiu care este avantajul, nemaivorbind despre sentimentul de insatisfacţie pe care îl va crea acest gest în rândul electoratului”, a mai arătat Tăriceanu, precizând că motivaţia liderului PNL nu este serioasă, pentru că PPE are majoritate în PE.