Politic, Stiri

Tăriceanu a dat temă de discuţie în plen! Traian Băsescu, subiect de scandal la aniversarea Senatului

Au participat toţi preşedinţii României, mai puţin cel în exerciţiu

 Basescu Senat

Aniversarea a 150 de ani de la înființarea Senatului s-a transformat într-un prilej de atacuri la adresa președintelui Traian Băsescu. Senatorii se răfuiesc cu Traian Băsescu în absență. După ce nu l-au invitat pe șeful statului la aniversarea a 150 de ani de existență a Senatului, senatorii și o parte dintre invitați l-au luat la țintă pe Băsescu.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a condamnat, marți, la ședința solemnă prin care se celebrează 150 de ani de la înființarea acestei Camere, tentativa de desființare a Senatului și campania mediatică ”de un populism strident” făcută în acest sens. De precizat că Tăriceanu a fost cel care nu a dorit să-l invite pe Traian Băsescu la ceremonie.

”Regret profund că, în ultimii ani, a trebuit să fim martorii unei tentative de desființare a Senatului. În acest scop a fost activat un amplu aparat de propagandă, care făcea abstracție de interesul național, de experiența istorică a statului român și de opiniile specialiștilor români și străini. O campanie mediatică de un populism strident, instrumentalizând o cunoaștere încă precară a tradițiilor naționale din partea unei părți a cetățenilor, a culminat, în 2009, cu un referendum pentru desființarea Senatului”, a spus el.

Tăriceanu a menționat că referendumul a fost contestat de numeroase organizații ale societății civile din cauza organizării lui ca parte a alegerilor prezidențiale și pentru faptul că nu a avut la bază o argumentație solidă de ordin istoric sau național și nici o confruntare efectivă de idei în urma căreia alegătorii să își exprime opțiunea în cunoștință de cauză.

”Singurele argumente au fost cele comune tuturor tentativelor de limitare a democrației întâlnite în Europa în secolul XX, anume necesitatea economiiilor la buget și îngrădirea corupției”, a afirmat președintele Senatului.

La cererea sa, participanții la ședința solemnă au ținut un moment de reculegere în memoria foștilor președinți ai Senatului care au plătit cu viața pentru activitatea lor politică și parlamentară și pentru ideile pe care le-au exprimat în sprijinul democrației, Nicolae Iorga și Constantin Argetoianu.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, tot la şedinţa solemnă dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, că s-a opus intenţiei unora din clasa politică şi din societatea civilă de a desfiinţa Senatul, el arătând că democraţia nu e societate pe acţiuni sau SRL.

”M-am opus şi mă opun intenţiei unora din clasa politică şi din societatea civilă de a desfiinţa Senatul, sub pretextul eficientizării sistemului. Democraţia nu este o societate pe acţiuni, nu o poţi analiza aşa cum faci cu un SRL. Beneficiile ei sunt altele şi ţin de exerciţiul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, de suveranitatea poporului”, a spus Iliescu.

Potrivit lui Iliescu, a spune că desfiinţăm Senatul şi reducem numărul de aleşi din motive de economii bugetare este cea mai bună dovadă de refuz al democraţiei.

”Senatul şi Camera Deputaţilor nu sunt fabrici de legi, nu au normă de producţie legislativă”, a mai spus Iliescu, arătând că ar vrea să vadă în Parlament, ca mulţi români, mai multe dezbateri cu adevărat politice, pe probleme fundamentale ale României, şi a opinat că multe probleme sunt create de excesul de legiferare.

Iliescu a mai spus că Senatul va avea, în perspectiva schimbărilor administrative presupuse de regionalizare, un rol şi mai important de jucat.

Fostul şef de stat a precizat că a fost membru al Senatului şi a arătat că a colaborat de o manieră constructivă şi responsabilă cu această instituţie în timpul mandatelor de preşedinte al României.

”Raţional şi corect este ca la 10-15 ani să putem face o revizuire a Constituţiei prin care să introducem corecţiile necesare, fără a schimba lucrurile fundamentale, cum sunt cele care privesc sistemul bicameral”, a mai susţinut Iliescu.

Liderul PDL, Vasile Blaga, fost președinte al Senatului, a declarat că neinvitarea la acest eveniment a preşedintelui Traian Băsescu este o decizie profund greşită, care nu le face cinste senatorilor.

Vasile Blaga a spus că este nevoit să facă o critică în discursul său cu ocazia acestui moment solemn, pentru că ”organizatorii acestui eveniment au decis să nu îl invite pe şeful statului la sărbătorirea aniversării Senatului”.

”Este o decizie profund greşită, pe care o condamnăm. Niciodată, nimeni nu şi-a permis să îl ignore pe şeful statului la acest fel de manifestări, indiferent că s-a numit domn, rege sau peşedinte, şi indiferent ce nume a purtat. Nu ne face cinste ce s-a întâmplat. Nu trebuie să ne jucăm, din interese meschine, politicianiste, cu instituţiile fundamentale ale statului şi democraţiei”, a spus Blaga.

 

blank