IT&C

Târgul de Pâine din Parcul Național și-a deschis porțile

Pâine tradiţională făcută pe vatră și la ţest, plăcinte, papanaşi, cozonaci, turtă dulce, alături de bulz, sarmale, frigărui și friptură la proţap sunt numai câteva din bunătățile cu care sunt așteptați bucureștenii mâine, sâmbătă, 20 septembrie a.c. începând cu ora 11.00 la cea de-a XIV –a ediție a Târgului de Pâine organizat de Primăria Sectorului 2 în Parcul Național.

De asemenea, nu vor lipsi fasolea la ceaun, dulciurile, mustul, braga, vinul şi multe altele care îi îmbie pe trecători să guste din produsele autentice româneşti aduse de cei aproximativ 80 de expozanți veniți din toate zonele etnofolclorice ale țării.

Timp de 4 zile, Parcul Naţional a devenit „Satul Pâinii” unde, în jurul bobului de grâu, se construiește simbolul reprezentat de pâine în viaţa poporului român: pâinea rituală, simbol al tradiţiei creştine şi pâinea laică, cea din viaţa de toate zilele, făcută tradiţional sau produsă industrial la scară largă.

Miile de vizitatori de toate vârstele pot retrăi atmosfera de toamnă bogată a unui sat şi a unui târg tradiţional românesc: gospodari din toate zonele ţării, straie specifice, ateliere şi expoziţii de meşteşuguri, mici gospodării săteşti, prezentarea reţetelor vechi de sute de ani, obiceiuri (pomul  ritual cu pâine de naştere, de nuntă, de moarte, chemarea ploii, a prosperităţii,  cultul grâului), cultura tradiţională (cântec, joc, snoave).

Spectacolele folclorice din zilele de mâine, sâmbătă, 20 septembrie și duminică, 21 septembrie de la ora 17.00 vor îmbogăţi festivalul, ediţia din acest an fiind onorată de prezenţa unor artişti de prestigiu: Gelu Voicu şi Taraful „Lăutarii” din Teleorman, Ilie Roşu, cărora li se vor alătura interpreţii Vasilică Bordianu, Maria Popa, Georgel Nucă, Marian Cucu, Victoria Vlase şi Constantin Badea.

 Ansamblul de dansuri populare „Rapsodia Carpaţilor” va invita publicul la tradiţionalele hore şi sârbe româneşti, iar prezentatorul spectacolelor, actorul Dragoş Silivestru, va fi amfitrionul unor concursuri surpriză cu premii pentru publicul participant.

         Programul de vizitare al târgului: 10.00 – 20.00. Intrarea este liberă.