Actualitate, Featured

Ţara moare şi baba se piaptănă: 500 de cetăţeni din diasporă s-au înregistrat pentru alegerile parlamentare din acest an

Aproape 500 de cetăţeni români din diasporă s-au înregistrat pentru alegerile parlamentare din la 1 aprilie şi până în prezent, pentru alegerile parlamentare din acest an, pe portalul www.votstrainatate.ro.

Conform site-ului Autorităţii Electorale Permanente, dintre aceştia 146 au optat pentru votul la secţia de votare, iar 352 – pentru votul prin corespondenţă.

Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeni români cu drept de vot care se află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze. Astfel, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2020, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în cea din străinătate.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa lui de corespondenţă. Optând pentru această modalitate de vot, persoana care se înscrie pentru a-şi exercita dreptul de a alege prin corespondenţă va fi radiată pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.

Potrivit legii, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare începe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi se termină la data expirării a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, arată AEP.