Țara care va deveni cel mai mare coșmar al lui Putin
International

Țara care va deveni cel mai mare coșmar al lui Putin. Analiza făcută de specialiștii străini

Țara care va deveni cel mai mare coșmar al lui Putin! Invazia Rusiei în Ucraina are și va avea consecințe profunde pentru stabilitatea regiunii și pentru viitorul securității europene. Afirmațiile aparțin unor cercetători de la Carnegie Europe. Aceștia și-au dat cu părerea despre modul în care atacul militar a schimbat în mod fundamental era post-Război Rece. Asta pe de-o parte. De cealaltă parte, acțiunile lui Putin au determinat Germania să-și schimbe radical atitudinea față de Rusia. Analiștii spun că Vladimir Putin, în încercarea sa de a-și demonstra puterea, a activat un „carusel” periculos pentru Rusia. Analiștii spun că Germania ar putea ajunge să fie țara care va deveni cel mai mare coșmar al lui Putin.

Țara care va deveni cel mai mare coșmar al lui Putin

Războiul de orgoliu al lui Putin „naște monștrii”!

După căderea Cortinei de Fier și dizolvarea URSS-ului, venirea lui Putin la putere a însemnat o schimbare a noii paradigme rusești. Încă de pe vremea când Vladimir Putin era doar premier, discursurile sale, timide, anunțau marile schimbări pe care acesta și le dorea.

Preluând total frâieiele Federației Ruse, a impus o nouă formă de dictatură. Putin nu s-a mai sfiit în a-și declara ura față de predecesorii săi. Îi considera vinovați de distrugerea fostului bloc comunist. Pas cu pas, încetul cu încetul, liderul de la Kremlin a început să-și arate colții, intrând cu cizma rusească în Georgia, Transnistria și ulterior în regiunea Donbas din Ucraina.

Astăzi, în 2022, asistăm la cea mai mare demonstrație de putere și orgoliu pe care Vladimir Putin le are. Determinat să ducă acest război până la sfârșit, și cu amenințările privind arsenalul tactic nuclear, Vladimir Putin nu mai are nimic de pierdut. Joacă totul pe cartea totul sau nimic.

Dar, se pare că istoria este o carte din care, indiferent de lider, nu se învață. Partener tacit al Rusie, încă dinaintea căderii Cortinei de Fier, Germania ar putea deveni coșmarul și monstrul creat de liderul de la Kremlin.

De altfel, actualele mișcări europene, inclusiv aderarea Suediei și a Finlandei la Alianța Nord-Atlantică, nu au fost mișcări anticipate de Putin. Semnalele existau totuși, încă de la Summit-ul NATO din 2008 de la București.

Germania ar putea ajunge să fie țara care va deveni cel mai mare coșmar al lui Putin. Actuala criză, deja generalizată la nivel european, a readus la viață un gigant adormit, Germania, cel mai bun partener al Rusiei. Dar așa cum ne arată istoria, Germania este și cel mai mare dușman al Rusiei.

Obsesia lui Putin de a ocupa Ucraina ar putea deveni un catalizator extrem de periculos pentru el. Ar putea transforma Germania într-un adevărat coșmar.

Analiștii The Economist spun că în acest moment statul german ar putea deveni un lider mai puternic al unei Europe mai unite. La trei zile de la intrarea Rusiei în Ucraina, noul Cancelar, Olaf Scholz, avea să schimbe cursul parteneriatului tacit cu Rusia.

Discursul ținut în Bundestag a marcat o ruptură cu tendința de pacifism a Germaniei de după război. Este momentul în care Olaf Scholz a stabilit noua agendă pentru anii următori.

Trebuie reamintit că, după terminarea Celui De-al Doilea Război Mondial, Germania avea anumite obligații. Era obligată prin tratatul de război să nu mai producă, vândă sau să dețină armament greu de război, de distrugere în masă.

Partea interesantă este că Olaf Scholz nu vorbea de donații de armament sau suport militar. La aproape o lună, după mai multe discuții cu Putin, acesta s-a dovedit a fi neînduplecat. Este momentul în care Olaf Scholz schimba politica sa non-combativă, și trimitea armament și logistică în Ucraina.

Poate deveni, din nou, cel mai mare dușman al Rusiei

Este una din cele mai importante mișcări politice și militare făcute de Germania, în ultimii 60 de ani, iar asta ar trebui să-i dea de gândit liderului de la Kremlin. Partenerul tacit al Rusiei, principalul beneficiar al gazelor rusești, a decis să-și schimbe raportul relațiilor cu Rusia, conștientți fiind de implicațiile economice de viitor.

Așa se face că Germania a început un program de raționalizare a consumului de gaze, de implementarea unor suprataxe și reglementări. Așa cum au spus și cei de la The Economist, Germania poate deveni, din nou, cel mai mare dușman al Rusiei și un lider mai puternic, mai îndrăzneț și mai hotărât al unei Europe mai unite.

Germania ar putea deveni nucleul în jurul căruia ar putea să se coalizeze toate celelalte 27 de state membre UE. De fapt, acesta ar fi trebuit să fie rolul Marii Britanii, dar ieșirea din UE a destabilizat tot blocul european. Dar asta nu înseamnă că în ultimii 20 de ani, cel puțin, Germania nu a fost conducătorul din umbră al UE.

Numai dacă ne aducem aminte de deciziile luate de Angela Merkel, în raport cu statele membre și economiile acestora. Dacă analizăm aceste aspecte, vom înțelege ce rol a jucat Germania în acești ani.

Deși se tot vorbește de noi negocieri de pace, Putin nu vrea să renunțe la condițiile sale sub nicio formă. La fel se întâmplă și de partea ucraineană. Liderul turc, Erdogan, anunța că vor avea loc noi negocieri la Ankara, dar analiștii nu sunt prea optimiști.

Rămâne de văzut cum vor decurge, dacă vor avea loc, negocierile. Mai rămâne de văzut și dacă cei doi lideri, Zelensky și Putin se vor întâlni sau nu la masa negocierilor.

blank