Social, Stiri

Tânărul român de etnie romă bătut cu bestialitate în Franţa riscă să ajungă în stradă.

Tânărul român de etnie romă, în vârstă de 17 ani, bătut cu bestialitate la jumătatea lui iunie la Pierrefitte-sur-Seine, se află în continuare la spital de când a ieşit din comă, dar ar putea să ajungă în stradă, a declarat avocata acestuia pentru ziarul Libération, citat de Le Figaro online.

bataie_99894500_realitatea_net_30583000

 Gheorghe C., alias Darius, va deveni major în câteva zile, iar Ambasada României, care suportă în prezent cheltuielile de spitalizare, ar putea să înceteze finanţarea, a declarat avocata Julie Launois-Flacelière.

După o lună de la ieşirea din comă, medicii nu se pot pronunţa, în continuare, asupra amplorii sechelelor. Potrivit avocatei, tânărul nu poate să meargă, din cauza “unei calcificări la nivelul genunchilor” provocate de complicaţii neurologice. În plus, mama tânărului afirmă că acesta pare ameţit în permanenţă.

Starea sănătăţii lui Gheorge C. justifică şederea sa la spital. Însă problema este ce se va întâmpla cu el peste câteva zile. “În pofida discursurilor sforăitoare, Franţa nu a dat un cent. Dacă nu se găseşte o soluţie până la 25 august, Gheorghe ar putea să se trezească cu handicap în stradă”, a declarat Julie Launois-Flacelière. Familia tânărului nu are mijloacele necesare să finanţeze medicamentele şi recuperarea, potrivit acesteia.

Avocata intenţionează să “se adreseze Prefecturii din Île-de-France şi să ia din nou legătura cu medicii”, dar se teme că găsirea unei soluţii este dificilă. “Gheorge, şi este normal acest lucru, nu vrea să fie despărţit de ai săi”, relevă Launois-Flacelière, ceea ce exclude un apel la 115, numărul special pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost, “pentru că va fi trambalat dintr-o parte-n alta”.

După două luni de la agresiune, ancheta încă nu a stabilit ceea ce s-a întâmplat. Tânărul poate depune mărturie cu dificultate. El a fost lăsat inconştient în urma agresiunii, iar potrivit avocatei “memoria îi este destul de alterată de şocul neurologic”.

Gheorge C. urmează să fie audiat în septembrie.

Cu toate acestea, anchetatorii au înregistrat unele progrese în legătură cu ceea ce s-a petrecut înaintea atacului. Aproximativ 12 tineri ar fi descins în tabăra romilor pentru a-i cere socoteală pentru un furt prin efracţie, după ce tânărul a fost denunţat de către locuitori din tabără, potrivit Libération.