Talibanii spun că au înconjurat ultima provincie din Afganistan rămasă sub controlul opoziției la regimul lor și i-au anunțat pe rebeli că sunt dispuși să semneze un acord de pace, relatează Reuters.

De la căderea Kabulului în 15 august, regiunea muntoasă Panjshir a devenit ultimul bastion al rezistenței anti-talibane, deși au mai existat lupte izolate și în provincia vecină Baghlan.

În Panjshir, Ahmad Massoud, fiul unui fost comandant mujahedin, conduce o forță compusă din ultimele rămășițe ale forțelor guvernamentale afgane, din miliții locale și din unități de forțe speciale. Într-un discurs înregistrat adresat afganilor din Panjshir, liderul taliban Amir Khan Motaqi le-a cerut rebelilor să lase armele.

„Emiratul Islamic al Afganistanilor este acasă pentru toți afganii”, a spus el.

Anterior, talibanii au declarat amnistie generală pentru toți afganii care au colaborat cu forțele alianței occidentale. Motaqi spune că talibanii au făcut eforturi să negocieze cu liderii rezistenței, însă, „din păcate, din păcate, nu am obținut niciun rezultat”.

În încercarea lor de a-i convinge să se predea pe rebeli, talibanii le-au reamintit că „nu au putut fi învinși nici măcar cu sprijinul forțelor NATO”. Cu puțin timp în urmă, șapte luptători talibani au fost uciși într-o încercare de avansa în valea Panjshir, considerată „invincibilă”.