Taiwanul
International

Taiwanul respinge planul de unificare al Chinei şi face noi exerciţii. Oficial: Numai populaţia Taiwanului îşi poate decide viitorul

Taiwanul respinge modelul „o ţară, două sisteme” propus de Beijing într-o Carte Albă publicată miercuri, a spus joi Ministerul de Externe al insulei autonome.

Numai populaţia Taiwanului îşi poate decide viitorul, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului, Joanne Ou, relatează Reuters, citată de Agerpres.

China se foloseşte de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi la Taipei ca „scuză pentru a crea o nouă normalitate de a intimida populaţia Taiwanului”, a adăugat Ou.

Beijingul și-a reafirmat angajamentul, printr-un document politic important, de a folosi forța împotriva Taiwanului dacă nu poate prelua controlul „prin mijloace pașnice”.

Guvernul comunist chinez revendică Taiwanul, ca provincie separatistă a Chinei. În Cartea Albă publicată de presa de stat miercuri dimineață, acesta și-a reiterat hotărârea de a anexa Taiwanul prin forță, dacă mijloacele pașnice nu au succes.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate și vom depune toate eforturile noastre pentru a realiza reunificarea pașnică”, se arată în versiunea oficială în limba engleză a documentului. „Dar nu vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare.”

Documentul oficial nu a dat un termen pentru acest lucru, dar arată: „Nu ar trebui să permitem transmiterea acestei probleme de la o generație la alta”.

Folosirea forței ar fi o „ultimă soluție luată în circumstanțe convingătoare” și nu îi vizează pe „colegii chinezi din Taiwan”, se mai arată în documentul care susține că unificarea este singura modalitate de a evita ca Taiwanul să fie invadat de o altă țară.

Armata taiwaneză a efectuat joi un nou exerciţiu cu muniţie reală, după ce Beijingul a încheiat cele mai importante manevre militare organizate vreodată în jurul insulei, adaugă France Presse.

Aceste manevre în comitatul Pingtung (sud) au început la 8.30 (0.30 GMT) şi au durat o oră, a explicat purtătorul de cuvânt al Corpului 8 al armatei Lou Woei-jye.

Transmisia în direct a arătat piese de artilerie aliniate pe coastă şi soldaţi, repartizaţi în unităţi, trăgând unul după altul cu obuziere în larg.

Taiwanul a efectuat deja un exerciţiu militar marţi în Pingtung. Sute de bărbaţi au participat la ambele sesiuni, potrivit armatei.

Potrivit autorităţilor, aceste exerciţii erau deja programate şi nu sunt un răspuns la cele ale Chinei.