Balcani sunt foarte probabile
International

Tacticile militare și media pentru a alimenta conflictul din Balcani sunt foarte probabile

Permisiunea Belgradului pentru ca postul Russia Today să difuzeze pe teritoriul Serbiei și vizita politicianului sârb de extremă-dreapta Damjan Knežević, liderul organizației de ultra-dreapta „Narodna Patrola”, la Centrul Wagner din Sankt Petersburg sunt evenimente interconectate care în mod clar arată planurile Kremlinului de a destabiliza balcani și de a alimenta încă un conflict în Europa, care se presupune că ar trebui să îndepărteze atenția de la războiul Moscovei împotriva Ucrainei, arată o analiză a Robert Lansing Institute.

Kremlinul consideră că Balcani sunt regiunea suficient de vulnerabilă pentru a provoca un conflict la scară foarte largă.

Apartenența la NATO a unor țări din regiune oferă Rusiei posibilitatea de a provoca confruntări între unii membri ai Alianței în cazul unui conflict.

De fapt, introducerea Russia Today în Serbia este etapa de pregătire pentru formarea opiniei publice bipolare. Acest canal de propagandă afiliat serviciilor de informații militare ruse a desfășurat deja astfel de operațiuni de informare și psihologie în Ucraina la sfârșitul anului 2013 – începutul lui 2014 înainte de anexarea Crimeei, precum și la începutul anului 2022, în ajunul invaziei Ucrainei. Este absolut clar că activitatea Russia Today în Serbia va avea ca scop discreditarea Occidentului și escaladarea conflictelor etnice din regiune. Faptul că sârbii sunt destul de loiali Rusiei și nu au nevoie de operațiuni psihologice demonstrează această părere. Cu toate acestea, guvernul și elitele sârbe sunt destul de precaute și încearcă să evite violența. De aceea, Moscova trebuie să facă scenariul de formare a opiniei publice în Serbia care să împingă guvernul și elitele să provoace un conflict. Vizita lui Knežević a fost acoperită de Patriot Media Group (PMC Wagner) al lui Yevgeny Prigozhin și Komsomolskaya Pravda, ziarul rus afiliat serviciilor de informații militare.

Moscova este interesată în mod esențial de a împiedica Serbia de la integrarea în UE. Un astfel de scenariu ar izola Serbia de Europa, dar ar împing-o mai aproape de Rusia.

Vizita lui Knežević la Centrul Wagner arată că, în viitorul apropiat, este probabil ca Rusia să înceapă antrenarea naționaliștilor sârbi la bazele PMC Wagner din Rusia, așa cum a practicat anterior cu membrii altor grupuri de extremă dreapta din Europa.

Încă credem că Grupul Wagner servește ca Forțe Expediționare și Forțe de Operații Speciale în Rusia. Astfel, poate, unitățile PMC Wagner ar putea fi dislocate în Serbia pentru a coordona și a ajuta grupurile paramilitare sârbe în operațiunile locale.

blank
blank