Featured, Politic

SUSȚINERE TOTALĂ Călin Popescu Tăriceanu, despre sesizarea CCR făcută de Dăncilă: ‘Este foarte corectă această abordare’

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți, referitor la sesizarea la CCR făcută de premierul Viorica Dăncilă privind un posibil conflict între Parlament și Justiție, că foarte corectă abordarea Executivului și nu lasă loc de interpretări, scrie Mediafax.

„Din câte știu există o problemă foarte serioasă legată de neaplicarea prevederilor de către ÎCCJ din legea care a fost recent adoptată. Suntem în fața unui conflict constituțional între puterile statului și este dreptul primului ministru să sesizeze CCR. Cred că este foarte corectă această abordare. Premierul are dreptul să facă acest lucru, este o dovadă a autorității pe care și-o exercită. Nu trebuie să căutăm alte explicații. Executivul totuși este cel care are obligația de a respecta aplicarea legii împreună cu justiția. Sunt convins că dacă această sesizare ar fi fost făcută de Parlament, atunci ați fi avut motive să spuneți că ar fi fost făcută într-un interes propriu. Ca să nu aveți acest motiv a făcut prim-ministrul sesizarea”, a afirmat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament.

Referitor la acuzațiilepartidelor de opoziție, care susțin că sesizarea la CCR a fost făcută cu dedicație pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, Tăriceanu a răspuns: „Ce spune opoziția eu pot să ocolesc, dar o realitate nu poate fi ocolită, și anume că prevederi legale sunt desconsiderate tomcai de ÎCCJ. Până la urmă CCR va lua o decizie și va spune cine are dreptate”.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, marți, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanța supremă.

Sesizarea vine în contextul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, anunțase, inițial, că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanța supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și președintele Secției Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toți magistrații din complet sunt trași la sorți.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat însă că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conțin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecatori așa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.

 
blank
blank