Armata rusă
International

Surse: Armata rusă se retrage din Harkov. Cea mai mare înfrângere după retragerea de la Kiev

Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile, relatează cotidianul american The New York Times. Acesta citează surse oficiale ucrainene, precum şi din rândul aliaţilor occidentali.

Potrivit scenariului, armata rusă au pierdut teren în această regiune care se învecinează cu Donbasul, unde se află autoproclamatele republici proruse Doneţk şi Lugansk, ambele recunoscute de Moscova, scrie NYT.

De altfel, armata rusă încearcă să controleze Harkovul tocmai pentru a avea o poziție strategică pentru a-şi putea asigura succesul ofensivei pe care a lansat-o în aceste 2 regiuni proruse.

Autorităţile ucrainene cred că armata lui Putin îşi va redirecţiona cel mai probabil trupele către sud-est, pentru a-și consolida poziția în Izium, oraş capturat în aprilie și care ar fi un alt punct strategic pentru ofensiva din estul Donbasului.

Dacă retragerea din Harkov se confirmă, ar fi unul “dintre cele mai mari eşecuri suferite de Rusia de la retragerea sa din Kiev, luna trecută”, scriu jurnaliștii amerciani.