BNR a anunţat noul indice de calculare a ratelor: Banca trebuie să anunţe noul indicele de referință în funcţie de care se vor calcula ratele românilor. Anunţul este unul extrem de asteptat mai ales că ministrul Finanţelor a spus în repetate rânduri că ratele celor care se imprumută la banci de acum inainte ar trebuie să fie mai mici, informează Antena3.ro.

BNR a României va publica pe data de 2 mai, la ora 11.00, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor. Acesta se va numi indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor.

Potrivit unor surse ale sursei citate din cadrul Băncii Centrale noul indice este deja calculat şi este media dobânzilor la tranzacţiile zilnice dintre bănci în perioada octombrie-decembrie 2018. Atunci tranzacţiile se faceau la o dobândă de 2%, ceea ce înseamnă că cei care se vor împrumuta de pe 2 mai vor avea dobânzi mai mici, ţinând cont că acum ROBOR la 3 luni este 3,38%. Aproximativ 2,39% ar fi noul indice, conform dobânzilor la tranzacţiile zilnice din perioada octombrie-decembrie 2018.