Patru asociații de judecători și procurori – AMR, AJADO, UNJR şi AMR – susțin că raportul MCV din 2019 trebuie refăcut, deoarece nu face referire la abuzurile din justiție. În întâlnirile cu experții Comisiei Europene, magistrații au pledat și pentru necesitatea SIIJ.

Magistraţii de la AMR, AJADO, UNJR şi AMR le-au spus experţilor internaţionali că rapoartele MCV nu au făcut referire la întregul sistem judiciar, ci doar la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

AMR, AJADO, UNJR şi AMR susţin că raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din anul 2019 trebuie refăcut pentru a reda o imagine corectă a justiţiei din România.

Poziţia a fost expusă în cadrul unei întâlniri cu experţii Comisiei Europene privind MCV.

Magistraţii le-au spus experţilor internaţionali că rapoartele privind justiţia din România conţin erori dar, mai grav, nu fac referire la abuzurile din justiţie care nu mai pot fi ignorate în aceste rapoarte.

Mai mult, cele patru asociaţii profesionale spun în că rapoartele MCV au avut în vedere progresele din justiţie raportat doar la lupta anticorupţie.

Astfel, potrivit magistraților, nu se face referire la întregul sistem judiciar din România şi sunt ignorate problemele instanţelor judecătoreşti.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost un alt subiect de discuţie. Asociaţia Procurorilor din România a susţinut importanţa existenţei acestei unităţi de parchet.
Discuțiile au avut loc și în contextul în care Ministerul Justiţiei a publicat deja în transparenţă decizională desfiinţarea acestei secţii.

Judecătorul Dana Gîrbovan a subliniat faptul că este prima întâlnire din ultimii ani la care reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi au fost invitaţi să discute cu reprezentanţii MCV.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Asociaţia Procurorilor din România (APR) şi Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) s-au întâlnit la București, în 12 februarie 2020, cu experții Comisiei Europene aflați în misiune în România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), pentru a le prezenta punctul de vedere argumentat al asociaţiilor profesionale ale magistraţilor cu privire la situaţia din justiţie, la modul în care a fost reflectată în rapoartele MCV.