Featured, Politic

Surpriză! Iată ce se zvoneşte despre Congresul PSD

PSD doreşte două congrese deocamndată sa discutat despre un prim Congres în luna iunie pentru schimbarea Statutului: alegerea conducerii partidului să nu se mai facă prin scrutin intern la care să voteze toți membrii partidului, ci alegerea liderilor Partidul Social Democrat să se facă într-un Congres prin voturile delegaților trimiși de județe 

În acest moment, sistemul de alegere a șefului PSD este similar cu cel de la alegerea Președintelui României: fiecare membru Partidul Social Democrat poate să voteze candidatul pe care și-l dorește la șefia partidului.

Se dorește acum un sistem de vot ca la numirea Guvernului, unde cetățenii nu votează direct miniștrii pe care și-i doresc, membrii Guvernului fiind numiți prin votul din Parlament al senatorilor și deputaților trimiși de cetățeni să-i reprezinte în legislativ.

Metoda alegerii președintelui PSD prin votul direct al tuturor membrilor de partid a fost introdusă în 2015, în premieră, când a fost înscăunat Liviu Dragnea în fruntea partidului.

Un al doilea Congres PSD ar urma să fie organizat în luna septembrie, pentru alegerea noii conduceri a partidului și a candidatului la prezidențiale, au discutat liderii partidului.

Între cele două Congrese se vor organiza ședințe în filiale care să stabilească delegații pe care fiecare organizație îi va trimite la marele Congres de alegeri. Vor conta numărul de membri și rezultatele fiecărei filiale la ultimele runde de alegeri locale, parlamentare și europarlamentare.

Stabilirea delegaților PSD ar putea să deschidă fronturi în unele filiale județene și nu este exclus să apară schimbări de lideri județeni la PSD între cele două Congrese, spun surse din partid.

Ar putea candida la Congres, în tandem, Viorica Dăncilă și Paul Stănescu pentru funcțiile de președinte și președinte executiv.

Pentru alegerile prezidențiale, variante sunt Eugen Teodorovici, Lia Olguța Vasilescu, Ecaterina Andronescu, Marian Oprișan, Robert Negoiță.