Fostul premier Silvio Berlusconi a lansat miercuri un atac împotriva mişcării anti-sistem Cinque Stelle (cinci stele) – un semn de revenire în prim-planul politic, după operaţia pe cord suferită anul trecut, apreciază Reuters, conform agerpres.ro.

Magnatul media supranumit “Il Cavaliere” a fost relativ retras din atenţia publicului în ultimele luni, dar a apărut mai des în presă în campania pentru alegerile locale. Turul al doilea al acestui scrutin va avea loc duminică, iar Forza Italia (FI) va înregistra probabil un progres.

Un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate luni arată FI ca al treilea partid, cu 14,1% din preferinţele alegătorilor, după Cinque Stelle (28,4%) şi Partidul Democrat, de centru-stânga (26,8%). Liga Nordului, formaţiunea care militează pentru separarea de sudul sărac al Italiei şi pentru renunţarea la euro, este creditată cu 13,8%. “Fie că pot candida sau nu, sunt în campanie. Vreau să depăşesc pragul de 20% şi cred că pot trece de 30%”, a spus Berlusconi într-un talk-show la televiziunea publică RAI. 

Ajuns la 80 de ani, Silvio Berlusconi consideră că partidul Cinque Stelle, fondat de comicul Beppe Grillo, este cel mai mare pericol care ameninţă Italia. “Am intrat în politică pentru a lupta împotriva ameninţării comuniste. Acum există un alt pericol, Grillo şi susţinătorii săi”, a afirmat fostul prim-ministru. 

Alegerile generale din Italia vor avea loc peste mai puţin de un an, dar încă nu s-a stabilit după ce sistem. Este oricum puţin probabil ca un singur partid să poată obţine majoritatea, arată Reuters. Iar dacă Cinque Stelle se aliază cu Liga Nordului, aşa cum au speculat unele ziare, Berlusconi a declarat că va pleca din ţară.