Joe Biden
Actualitate

Summitul NATO-Washington. Joe Biden a vorbit despre sprijinul României pentru Ucraina

Summitul NATO-Washington. Joe Biden, în discursul de la deschiderea evenimentului aniversar de la NATO, a spus că România este una dintre țările care vor contribui la apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Summitul NATO-Washington. Joe Biden: Rusia pierde acest război

Joe Biden a transmis un mesaj foarte puternic subliniind, printre altele, despre necesitatea ca NATO să-şi continue misiunea pe care o are, afirmând că astăzi „NATO este mai puternică ca niciodată”. Președintele SUA a mai declarat „Amintiţi-vă de caracterul NATO, care este fundamental democratic. Și întotdeauna va fi așa”.

De asemenea, președintele Biden a mai declarat că „Putin nu vrea nimic decât subjugarea Ucrainei, să pună capăt democraţiei, să distrugă cultura Ucrainei şi să şteargă Ucraina de pe hartă”.

Joe Biden trage un semnal de alarmă și spune că Vladimir Putin „nu se va opri în Ucraina”. Dar este convins că până la urma „Rusia pierde acest război. Ucraina poate şi îl va opri pe Putin”.

Joe Biden, despre sprijinul României pentru Ucraina

Summitul NATO-Washington. Joe Biden nu a uitat de țările care vor ajuta Ucraina. Președintele a anunţat că SUA, Germania, Olanda, România dar și Italia vor furniza Ucrainei „zeci de sisteme de apărare aeriană” în numai câteva luni.

Mai exact, SUA, Germania şi România vor trimite Ucrainei baterii Patriot. Ţările de Jos vor furniza componente Patriot iar Italia va furniza un sistem de apărare aeriană SAMP-T. Iar Canada, Norvegia, Spania şi Marea Britanie vor furniza o serie de sisteme care vor ajuta armata ucraineană să-și extindă acoperirea.

Reacția lui Donald Trump

Donald Trump a reacționat imediat după ceremonie aniversară. Fostul președinte al SUA a spus că fără el, „probabil că nu ar mai exista NATO acum”. Donald Trump a mai scris în postarea sa de pe „Truth Social” că meritul „angajamentelor luate de europeni de a cheltui mai mult pentru apărare” este al lui.

Jens Stoltenberg, de asemenea, a spus la deschiderea summit-ului că „Alianţa nu a fost un dat, ci rezultatul unor alegeri deliberate şi al unor decizii dificile”.

Și continuă: „Nu există opţiuni fără costuri cu o Rusie agresivă ca vecin. Cel mai mare cost şi cel mai mare risc ar fi ca Rusia să câştige în Ucraina”, a concluzinat secretarul general al NATO, potrivit news.ro

blank