NATO
International

Summitul de la Madrid. NATO va creşte masiv numărul Forţei de Răspuns la peste 300.000 de militari. Anunțul lui Jens Stoltenberg

NATO va creşte masiv numărul Forţei de Răspuns la peste 300.000 de militari, a anunţat, luni, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, înaintea începerii oficiale a evenimentului. Decizii cruciale se iau chiar la această oră la summitul NATO de la Madrid, acolo unde este prezent și președintele Klaus Iohannis, alături de șefii de stat și de guvern ai organizației și de președintele american Joe Biden.

”Vom transforma forţa de răspuns a NATO şi vom creşte numărul forţelor noastre de înaltă pregătire la peste 300.000. Ne vom consolida, de asemenea, capacitatea de a ne întări în caz de conflict, cu ajutorul mai multor echipamente prepoziţionate, capacităţi desfăşurate dinainte, precum apărare antiaeriană, şi prin forţe pre-repartizate în apărarea anumitor aliaţi”, a declarat Stoltenberg, citat de AFP și preluat de Agerpres.

În prezent, Forţa de Reacţie Rapidă a NATO are aproximativ 40.000 de soldaţi.

La summitul de la Madrid, NATO îşi va schimba şi retorica cu privire la Rusia, care, în cadrul ultimei strategii a alianţei, din 2010, era încă prezentată drept un partener strategic.

”Nu va fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom conveni la Madrid. Mă aştept ca aliaţii să afirme clar că Rusia reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii noastre, a valorilor noastre, a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a mai spus secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Anterioara reuniune a summit-ului NATO a avut loc pe data de 25 februarie, prin videoconferință, respectiv la doar o zi după debutul invaziei ruse în Ucraina.

Reamintim că în data de 24 februarie 2022, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia, state membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), au cerut, pe fondul incursiunii forţelor militare ruse în teritoriul naţional al Ucrainei, invocarea Articolului 4 din Tratatul Atlanticului de Nord şi declanşarea consultărilor la nivelul Consiliului Nord-Atlantic.