Suedia
International

Suedia, tot mai periculoasă. Record de persoane împușcate mortal în acest an: „Iceberg al violentei și al crimei organizate”

Saizeci de persoane au fost impuscate mortal in Suedia in acest an, un record in epoca moderna, a anuntat luni guvernul.

Suedia a fost lovita de o epidemie de impuscaturi in ultimii ani, pe care politia si autoritatile o pun pe seama bandelor criminale care opereaza in orase precum capitala Stockholm.

„Violenta mortala cu arme de foc a crescut si, din pacate, a atins un nou record sangeros in acest an”, a declarat presei ministrul justitiei, Gunnar Strommer, citat de US News.

Strommer a precizat ca Suedia a inregistrat 60 de morti prin impuscare in acest an, fata de patru in Norvegia, patru in Danemarca si doi in Finlanda. Decesele sunt varful unui iceberg al violentei si al crimei organizate care au prins radacini adanci in anumite parti ale societatii, a spus Strommer.

Anul trecut, 45 de persoane au fost impuscate mortal in Suedia. In 2012, numarul total a fost de 17, potrivit Consiliului National Suedez pentru Prevenirea Criminalitatii.

Strommer a declarat ca guvernul va infiinta acum un consiliu special in cadrul Ministerului Justitiei pentru a coordona lupta impotriva infractiunilor comise de bande.

„Nicio societate decenta nu poate accepta ca cineva sa fie impuscat mortal o data pe saptamana… in plina strada”, a declarat Strommer.

Suedia a trecut de la una dintre cele mai scazute incidente ale violentei comise de bande la una dintre cele mai ridicate in ultimii 20 de ani, potrivit Consiliului National Suedez pentru Prevenirea Criminalitatii.

Guvernul precedent, condus de social-democrati, a intarit o forta de politie ce avea resurse insuficiente si a introdus pedepse mai dure pentru infractiunile comise cu arme de foc, printre alte masuri de combatere a infractiunilor comise de bande.

Insa esecul sau de a inversa tendinta a fost unul dintre motivele principale pentru care a pierdut alegerile din septembrie in fata unei coalitii de dreapta care a promis masuri si mai dure.

Actualul guvern a declarat ca doreste sa instituie zone de oprire si perchezitie, sa dubleze pedepsele pentru infractiunile comise de bande si sa extinda capacitatea autoritatilor de a asculta infractorii in cadrul a ceea ce premierul Ulf Kristersson a declarat ca este cel mai mare efort de combatere a crimei organizate din istoria moderna a Suediei.

blank