SUA
International

SUA vs China, cine bate? Analiză realizată de strategii americani

Un război între China și SUA ar duce la pierderi militare uriașe pentru forțele americane, susţine o analiză a unui think tank de la Washington.

Posibilitatea producerii unor pierderi catastrofale pentru ambele tabere în cazul unei invazii chineze în Taiwan a fost prognozată de foști oficiali ai Pentagonului și Marinei SUA de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. Potrivit sursei, insula pe care Beijingul vrea să o ocupe până în 2050, ar putea fi apărată cu costuri „extrem de mari.”

Conform scenariului, un eventual război într-un viitor apropiat din cauza insulei sugerează că nu ar exista învingători clari chiar dacă armele nucleare nu ar fi folosite în conflict, a scris The Times.

Rezultatele analizei nu vor fi publicate până în decembrie

Bătălia navală fără precedent descrisă de foști oficiali ai Pentagonului și Marinei Statele Unite ar putea determina forțele navale și aeriene combinate ale SUA și Japoniei să scufunde până la 150 de nave amfibii și alte nave chineze de suprafață, în sprijinul Taiwanului dar, în „cel mai rău scenariu,” 900 avioane de luptă americane – echivalentul a jumătate din aeroflota de luptă a Forțelor Aeriene și Marinei SUA – ar fi pierdute în patru săptămâni.

„Cu toate acestea, contraatacurile aeriene și navale ale aliaților ar lovi cu forță flota chineză de nave amfibie și de suprafață, scufundând în cele din urmă aproximativ 150 de vapoare,” a declarat Marc Cancian, consilier principal la CSIS. „Aș spune că în majoritatea scenariilor, flota chineză suferă mult mai mult pentru că este foarte expusă” a opinat acesta. În plus,„motivul pierderilor mari ale SUA este că Statele Unite nu pot desfășura o campanie sistematică pentru a înlătura apărarea chineză înainte de a se apropia” a precizat Cancian .

„În aproape toate scenariile, SUA/Japonia/Taiwan sunt capabile să împiedice forțele chineze să ocupe întreaga insulă. Cu toate acestea, costul este extrem de mare” a concluzionat expertul.

Duşmanii SUA ar putea profita de pe urma unui conflict cu China

„Ar fi nevoie de ani de zile pentru ca SUA să-și reconstruiască forțele din cauza ratelor scăzute de producție. Alte națiuni, precum Rusia și Iran, ar putea profita de slăbiciunea SUA,”(…)„SUA vor trebui să-și consolideze suficient poziția pentru a descuraja China sau pentru a câștiga războiul fără a experimenta o uzură mare,” a afimat analistul militar.

CSIS va sugera unele îmbunătățiri ale strategiei SUA care ar putea descuraja China, cum ar fi cumpărarea mai multor rachete cu rază lungă de acțiune și construirea de adăposturi în Guam și Japonia pentru a proteja aeronavele, deoarece majoritatea aparatelor riscă să fie distruse la sol.

„Vestea bună este că, la sfârșitul tuturor iterațiilor de până acum, există un Taiwan autonom,” a declarat Mark Cancian. „Statele Unite și Taiwan reușesc, în general, să țină insula departe de ocupația chineză, dar prețul este foarte mare – pierderi de sute de avioane, portavioane și devastări teribile pentru economia taiwaneză și, de asemenea, pentru marina și forțele aeriene chineze.”

Cum sunt analizate scenariile de luptă: nu lipsesc zarurile pentru elementele de hazard

Jocurile inspirate din datele şi evenimentele din viaţa reală implică două panouri cu o hartă operațională a Pacificului de Vest, precum și piese care sunt mutate pe platformă: strategii folosesc modele computerizate și tabele cu rezultatele luptei pentru a decide ce se întâmplă pe baza experienței istorice.

Experții folosesc zaruri pentru elementele cu caracter aleatoriu.

Contextul scenariului de război dintre SUA şi China a fost aplicat pe hartă, spun specialiştii, după ce Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a finalizat exerciții de luptă la scară largă în jurul Taiwanului, insulă care are un sistem de autoguvernare şi respinge pretenţiile Chinei comuniste de revendicare.

blank