SUA
International

SUA vor să oprească expansiunea lui Putin cu 100.000 soldați. 20.000 sunt deja în România și Polonia

SUA vor să oprească expansiunea lui Putin cu 100.000 soldați. 20.000 sunt deja în România și Polonia. Numărul de trupe americane și NATO staționate în Europa de Est va crește în următorii ani, pe măsură ce amenințările rusești sunt tot mai mari.

SUA vor să oprească expansiunea lui Putin cu 100.000 soldați. 20.000 sunt deja în România și Polonia.

100.000 de militari din SUA sunt staționați astăzi în toată Europa, inclusiv aproximativ 20.000 care au fost transferați în țări precum Polonia și România ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei în 2022.

SUA vor să oprească expansiunea lui Putin cu 100.000 soldați. 20.000 sunt deja în România și Polonia

Forțele americane nu au fost implicate direct în lupte împotriva Rusiei, dar s-au antrenat cu forțele ucrainene care apoi au luptat în primele linii, potrivit defensenews.com.

Alți 40.000 de soldați NATO sunt staționați în regiune, în sprijinul eforturilor de securitate ale țărilor din Europa de Est.

Într-o mărturie în fața Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, generalul Christopher Cavoli – șeful Comandamentului European al SUA – a declarat că desfășurarea face parte dintr-o „deplasare definitivă către est” pentru alianța NATO, subliniind că infrastructura este în vigoare pentru a crește numărul de trupe și mai mult dacă este nevoie.

„Imediat după invazie, NATO a luat decizia de a înființa noi grupuri de luptă pe o bază permanentă”, a spus el.

„Prin proiect, toți pot ajunge la dimensiunea unei brigăzi la momentul în care este nevoie. Și un număr de națiuni au ales deja să meargă pe această variantă.”

În 2022, Casa Albă a anunțat planurile de a staționa Postul de comandă avansat al Cartierului General al Corpului V, un cartier general al garnizoanei armatei și un batalion de sprijin pe teren în Polonia, primele forțe permanente ale SUA pe flancul estic al NATO.

Cavoli a declarat că oficialii intenționează să continue rotația unităților americane în Polonia și în alte baze est-europene în viitorul apropiat, ca reacție la agresiunea Rusiei în regiune.

Generalul nu a dat informații privind o eventuală permanentizare a unora dintre acele baze, spunând în schimb că oficialii se pregătesc doar pentru „potențialele schimbări în implementări în viitor”.

„Vedem o zonă euro-atlantică care se confruntă cu mai multe amenințări și provocări dinamice decât oricând în ultimii 30 de ani”, a subliniat Cavoli.

Președintele Joe Biden și-a exprimat sprijinul din ce în ce mai mare pentru aliații europeni, în timp ce mai mulți republicani din panelul serviciilor armate s-au arătat îngrijorați pentru creșterea ajutorului militar direct acordat Ucrainei.

blank