SUA şi UE reiau discuțiile pe tema unui nou acord
Featured, International

SUA şi UE reiau discuțiile pe tema unui nou acord privind protecția datelor

SUA şi UE Departamentul pentru Comerţ al Statelor Unite au anunţat luni începerea discuţiilor pentru ″evaluarea potenţialului″⁣ unui acord de protecţie a datelor îmbunătăţit între UE şi SUA.

SUA şi UE a făcut un anunț acesta a fost făcut după ce în luna iulie justiţia europeană a invalidat acordul convenit anterior, transmite agenţia EFE.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, şi secretarul american de stat pentru comerţ, Wilbur Ross, au recunoscut într-un comunicat comun ″importanţa vitală a protecţiei datelor şi implicaţiile transferului de date transfrontaliere″⁣ pentru cetăţenii şi economiile de ambele părţi ale Atlanticului.

În urma unei plângeri împotriva Facebook formulate de avocatul şi activistul austriac Max Schrems, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a invalidat pe 16 iulie acordul privind transferul de date personale între Uniunea Europeană şi SUA.

Instanţa europeană a estimat că acest acord ar permite ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor ale căror date sunt transferate către SUA, întrucât autorităţile americane pot avea acces la ele fără ca aceasta să se limiteze ‘la strictul necesar’.

Totuşi, CJUE a menţinut validitatea mecanismului de transfer de date cunoscut drept ‘clauze contractuale standard’, subliniind însă că autorităţile de supraveghere trebuie să suspende sau interzică transferurile în afara UE dacă protecţia datelor nu poate fi asigurată.

Sute de mii de companii, printre care Facebook, giganţi industriali şi producători auto, folosesc aceste clauze pentru a transfera date personale ale europenilor în alte ţări pentru servicii precum infrastructură cloud, găzduire de date, state de plată, finanţe şi marketing.

Într-un răspuns formulat joi pentru o interpelare pre-judiciară formulată de Curtea Supremă irlandeză, CJUE afirmă că acordul privind transferul de date personale între Uniunea Europeană şi SUA, cunoscut şi sub numele de ″scutul de protecţie″⁣, nu oferă nivelul de garanţii pe care-l impune Regulamentul General de Protecţie a Datelor (GDPR) din UE.