Franţa
Featured, International

SUA, Franţa și Japonia vor face un exercițiu militar comun

În sud-vestul Japoniei a început marţi un amplu exerciţiu militar la care participă trupe din SUA, Franţa și Japonia, cu obiectivul de a creşte cooperarea în faţa ascensiunii Chinei, transmite Kyodo, potrivit agerpres.

Manevrele „ARC21”, care se încheie lunea viitoare, au loc în contextul în care Tokyo încearcă să-şi aprofundeze cooperarea în materie de apărare, pe lângă aliatul său SUA, cu alte state „cu gândire similară”, a spus ministrul nipon al apărării, Nobuo Kishi.

Franţa „este singura ţară europeană cu o prezenţă militară permanentă în regiunea Indo-Pacific (…) şi împărtăşeşte cu Japonia viziunea unei regiuni Indo-Pacific libere şi deschise”, a declarat Kishi în cadrul unei conferinţe de presă la Tokyo.

La manevre iau parte 100 de militari din forţele nipone şi câte 60 de militari francezi şi americani. Aceştia se vor angaja în exerciţii de „război urban” urmate de operaţii amfibie. Vineri şi sâmbătă, după trei zile de planificare în comun a operaţiunilor la baza Ainoura din sud-vestul Japoniei, trupele se vor deplasa pe calea aerului la baza de antrenament Kirishima, care va reprezenta o insulă izolată.

Exerciţiile au loc pe fondul eforturilor depuse de Tokyo şi Washington pentru a-şi întări alianţa în faţa creşterii ambiţiilor maritime chineze în Marea Chinei de est şi de sud. Franţa are la rândul său interese strategice în regiunea Indo-Pacific.