SUA
International

SUA echipează Ucraina cu sisteme „false” de apărare antirachetă pentru a deruta piloții de vânătoare ruși și a descuraja raidurile aeriene

SUA au livrat Ucrainei „emitatoare de amenintari” sau ceea ce se poate numi si radare false, menite sa deruteze pilotii de vanatoare rusi pentru a compensa pierderea inventarului de sisteme de rachete sol-aer al Ucrainei, potrivit eurasiantimes.com.

SUA echipează Ucraina cu sisteme „false” de apărare antirachetă pentru a deruta piloții de vânătoare ruși

Dupa mai mult de zece luni de razboi, Fortele Aerospatiale Ruse (VKS), care sunt superioare numeric si tehnologic fortelor aeriene ucrainiene, nu au reusit inca sa obtina controlul complet asupra spatiului aerian ucrainean.

Razboiul in domeniul aerian nu a fost atat de mult despre superioritatea aeriana a Ucrainei, cat despre refuzul spatiului aerian pentru mijloacele aviatiei de lupta rusesti prin utilizarea unei serii de sisteme de aparare antiaeriana.

Ucraina a amplasat sisteme de aparare antiaeriana cu raza medie si lunga de actiune, precum S-300 si Buk-M1, care au fortat avioanele de lupta rusesti sa zboare la altitudini sub 4.500 de metri, chiar in raza de actiune a sistemelor de aparare antiaeriana portabile (MANPADS) care au reusit un numar semnificativ de doborari ale aeronavelor rusesti.

Ucraina a pierdut pana in prezent aproximativ 36 de lansatoare S-300, potrivit cifrelor adunate de blogul de urmarire militara Oryx pe baza confirmarilor vizuale. Este posibil ca numarul real de pierderi sa fie mai mare.

Rapoartele din luna iulie sugerau ca aparatorii aerieni ai Ucrainei pierd lansatoare S-300 intr-un ritm de cel putin trei sau patru pe saptamana.

In plus, in ultimele luni, armata rusa a umplut in mod repetat cerul ucrainean cu salve de rachete si munitii pentru a coplesi sistemele ucrainene de aparare antiaeriana, ceea ce a epuizat stocul de rachete sol-aer al Ucrainei intr-un ritm rapid.

Prin urmare, dupa cum a anuntat recent ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, Kievul poarta discutii cu alte tari pentru a reface stocul de rachete S-300 al Ucrainei.

„S-300 functioneaza foarte bine. Adevarul este ca nu au fost fabricate in Ucraina, adica nu producem rachete S-300, asa ca folosim stocurile. Prin urmare, negociem cu colegii-ministri ai apararii din tarile in care exista S-300 posibilitatea de a reface aceasta rezerva de rachete din depozitele si arsenalele lor”, a declarat Reznikov.

Se pare ca este posibil ca SUA sa fi pus la dispozitia Ucrainei „emitatoare de amenintari” pentru a-si mentine la acelasi nivel apararea antiaeriana pana cand Kievul va gasi o alta sursa de sisteme S-300.

“Emitatoarele de amenintare” emit un semnal radio similar cu un radar de aparare antiaeriana, fara a avea aceleasi sisteme de procesare a semnalelor.

In general, armatele le folosesc pentru a-si antrena echipajele aeriene in vederea identificarii si reactionarii la amenintari in scenarii de lupta simulate, unde pilotii invata semnaturile aeronavelor si rachetelor ostile si afla cum ar detecta senzorii lor astfel de amenintari in conditii reale.

Un astfel de sistem este Joint Threat Emitter dezvoltat de Northrop Grumman. Acesta cuprinde o unitate de comanda operata de soldati si “emitatoare de amenintari” radar montate pe remorci. O unitate de comanda poate controla pana la 12 “emitatoare de amenintari” diferite, iar fiecare emitator poate simula pana la sase amenintari simultan.

Atunci cand sunt desfasurate intr-un conflict real, aceste emitatoare de amenintare ar putea pacali un pilot de vanatoare inamic, dandu-i impresia ca apararea locala este mai puternica decat in realitate, ceea ce ar putea sa il descurajeze sa efectueze un raid.

Angajarea emitatoarelor de amenintare este doar o tactica de inselare a inamicului, una pe care Rusia si Ucraina au folosit-o una impotriva celeilalte inca de la inceputul razboiului, prin desfasurarea de machete sau manechine ale sistemelor de armament, cum ar fi HIMARS si sistemele de aparare antiaeriana S-300.

Nu este clar, inca, ce amenintare exacta ar reproduce emitatorii furnizati Ucrainei. Rapoartele sugereaza ca emitatorii de amenintare in cauza ar putea replica radarul de aparare aeriana 36D6M1-1 vandut armatei americane in 2018 de catre Iskra, o companie ucraineana producatoare de radare.

36D6M1-1, supranumit si „Tin Shield”, este un radar mobil de supraveghere 3D a spatiului aerian, capabil sa detecteze tinte aeriene care zboara la joasa inaltime cu protectie activa si pasiva impotriva bruiajului. Se spune ca este asociat cu sistemul de aparare antiaeriana S-300.

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene ale SUA (USAF), generalul Charles Q. Brown Jr., ar fi declarat ca furnizarea de emitatoare de amenintari Ucrainei este un exemplu al modului in care Pentagonul poate gasi modalitati rapide de rezolvare a problemelor in timpul unei crize, amintind totodata de livrarea de rachete Raytheon AGM-88 de mare viteza anti-radiatii (HARM) catre Ucraina in luna august.

Brown a declarat ca, inainte de invazia rusa in Ucraina, ideea de a modifica un HARM pentru a-l integra cu un Mikoyan MiG-29 ar fi fost imediat respinsa ca fiind foarte dificila, dar, in fata crizei, Pentagonul si contractorii au reusit sa o faca sa functioneze.

blank