Actualitate, Stiri

SUA, dovezi ale atacului chimic sirian din august

Secretarul de Stat John Kerry a oferit duminica asigurari asupra primirii si analizei esantioanelor care dovedesc utilizarea gazului sarin in atacul chimic din data de 21 august atribuit de catre Washington regimului al-Assad, potrivit AFP.

gty_john_kerry_dm_130415_wg“Esantioane de par si sange s-au dovedit pozitive pentru urme de gaz sarin”, a declarat Kerry evocand “o evolutie foarte importanta despre care am aflat in ultimele 24 de ore, gratie unor esantioane de la primii salvatori in estul Damascului, furnizate Statelor Unite si care au fost testate”.

Nu se stie exact daca esantioanele au fost prelevate de la personalul care a acordat primul ajutor sau daca au fost prelevate chiar de acesta.

In aceasta perioada dificila, Obama a cerut Congresului autorizarea in vederea lansarii unor actiuni asupra Siriei, fiind sustinut de Secretarul de Stat, care a dat asigurari ca este increzator: “Cred ca (membrii) Congresului o vor acorda”. Insa, intrebat despre eventualitatea ca presedintele american sa ocoleasca autorizarea, in cazul unui vot negativ, Kerry a declarat ca “presedintele are autoritatea sa actioneze, dar Congresul va face ceea ce trebuie in acest sens”.

160328954_wide-2edaa8f1d7d6a39c8b72e05e8d648673aa12b6dc“Noi stim de unde a venit acest atac. Stim exact unde s-a produs. Stim exact ceea ce s-a intamplat dupa aceea”, a sustinut americanul.

Declaratiile Secretarului de Stat John Kerry vin in contextul in care presedintele Obama a luat lumea prin surprindere sambata, cand si-a anuntat decizia de a actiona impotriva sistemului sirian, dar nu inainte de a obtine unda verde din partea Congresului, amanand astfel actiunea militara stabilita pe termen scurt. (D.A)