SUA
International

SUA au cerut Qatarului să expulzeze grupul Hamas din Doha

SUA a transmis Qatarului că prezența Hamas în Doha nu mai este acceptabilă în săptămânile de când grupul militant palestinian a respins cea mai recentă propunere de a ajunge la un armistițiu și un acord privind ostaticii, a declarat vineri un oficial de rang înalt al administrației pentru Reuters.

Washington a cerut închiderea biroului Hamas din Doha

Micul stat din Golf, Qatar, alături de SUA și Egipt, a jucat un rol major în runde de negocieri până acum fără rezultat pentru a media un armistițiu în războiul de un an din Gaza.

Ultima rundă de negocieri de la mijlocul lunii octombrie nu a reușit să ducă la un acord, Hamas respingând o propunere de încetare temporară a focului.

„După ce au respins propunerile repetate de a elibera ostaticii, liderii lor nu ar trebui să mai fie bineveniți în capitalele niciunui partener american. (…) Am făcut acest lucru clar pentru Qatar după ce Hamas a respins cu câteva săptămâni în urmă o altă propunere de eliberare a ostaticilor,” a declarat un oficial de rang înalt, vorbind sub protecția anonimatului.

Qatar a transmis apoi cererea către liderii Hamas. Aceasta se întânmpla acum aproximativ 10 zile, a declarat oficialul.

Qatarul trebuie să înceteze legăturile cu gruparea teroristă

Washington a ținut legătura cu Qatarul cu privire la momentul închiderii legăturii politice cu gruparea Hamas și i-a spus Doha-ului că acum este momentul.

Trei oficiali ai Hamas au negat că Qatar le-ar fi spus liderilor Hamas că nu mai sunt bineveniți în țară. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Qatarului nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Nu este limpede dacă catarienii au oferit un termen specific liderilor Hamas pentru a părăsi țara.


Administrația președintelui Joe Biden s-a pregătit să facă un ultim efort pentru a pune capăt atacurilor israeliene în Gaza și Liban.

Alegerile republicanului Donald Trump din această săptămână au diminuat semnificativ influența lui Biden în ultimele sale săptămâni de mandat.

Negocierile Biden-Hamas nu au dus nicăieri

În rundele anterioare de negocieri pentru încetarea focului, neînțelegerile privind noile cerințe pe care Israelul le-a introdus, referitoare la viitoarea prezență militară în Gaza, au obstrucționat un acord, chiar și după ce gruparea teroristă a acceptat o versiune a unei propuneri de încetare a focului pe care Biden a prezentat-o în mai.

Hamas, la acea vreme, considera că Israelul a mutat punctul de țintă pentru un acord „în ultimul moment” și se temea că orice concesii pe care le-ar face ar fi întâmpinate cu mai multe cerințe, a declarat o sursă apropiată negocierilor pentru Reuters în august.

În noiembrie trecut, această pistă de negociere de la Doha a dus la o încetare a focului de șapte zile în Gaza, permițând eliberarea a zeci de ostatici ținuți acolo în schimbul a sute de prizonieri palestinieni.


Ajutoarele umanitare au ajuns și în fâșia de coastă devastată, dar ostilitățile au reînceput rapid și au continuat de atunci.

SUA: „Încetați cu ospitalitatea pentru gruparea Hamas”

Citește și  Temutele avioane de luptă americane F-35 de generația V vin în Europa. Cine a comandat deja

Qatar, un stat influent din Golf desemnat de Washington ca principal aliat non-NATO, a găzduit liderii politici ai Hamas din 2012 ca parte a unui acord cu SUA.

În urma atacului din 7 octombrie de anul trecut asupra sudului Israelului, în care Hamas a ucis 1.200 de oameni și a răpit alți 250, secretarul de stat american Antony Blinken le-a spus liderilor din Qatar și din alte părți ale regiunii că nu mai poate exista „nicio afacere ca de obicei” cu Hamas.

Doha criticată pentru legăturile sale cu Hamas

Qatarii i-au spus lui Blinken că sunt deschiși să reconsidere prezența Hamas în țară când va veni momentul.

Loviturile de represalii ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis mai mult de 43.000 de palestinieni, au redus enclava la o pustiire și au declanșat o catastrofă umanitară.

SUA

Biroul din Doha, ar fi pentru negocieri, afirmă Hamas

Vineri, 14 senatori republicani din SUA au scris o scrisoare către Departamentul de Stat, cerând Washingtonului să înghețe imediat activele oficialilor Hamas care locuiesc în Qatar, să extrădeze mai mulți oficiali de rang înalt ai Hamas care locuiesc în Qatar și să ceară Qatarului „să pună capăt ospitalității sale față de conducerea de rang înalt a Hamas”.

Prim-ministrul Qatarului, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a declarat în repetate rânduri în ultimul an că biroul grupării teroriste există în Doha pentru a permite negocierile cu grupul și că, atâta timp cât canalul rămâne util, Qatarul va permite biroului Hamas să rămână deschis.

Nu este clar câți oficiali Hamas locuiesc în Doha, dar aceștia includ mai mulți lideri considerați posibili înlocuitori pentru liderul Yahya Sinwar, pe care forțele israeliene l-au ucis în Gaza luna trecută.

blank