Featured, International

SUA a achiziționat toata producția de Redemsivir pe 3 luni

SUA au cumpărat toată producția din următoarele trei luni de remdesivir, unul dintre cele două medicamente ce au dovedit până acum că funcționează contra Covid-19, americanii nelăsând nimic pentru Europa sau restul lumii, scrie The Guardian.

Experții și activiștii din sănătate sunt îngrijorați de această acțiune unilaterală a SUA, dar și de posibilele implicații, de exemplu în cazul în care un vaccin va deveni disponibil. Mai ales că Administrația Trump a arătat deja că este pregătită să plătească mai mult și să se descurce mai bine decât restul țărilor pentru a-și asigura produsele medicale de care SUA au nevoie, scrie publicația britanică.

”Și-au asigurat acces la cea mai mare parte a producției de remdesivir, așa că n-a rămas nimic pentru Europa”, a explicat Andrew Hill de la Universitatea Liverpool.

Remdesivir, primul medicament aprobat de autorități pentru tratarea Covid-19, este produs de Gilead și a dovedit că ajută pacienții să se refacă mai repede după boală.

Primele 140.000 de doaze, distribuite pentru studii clinice în mare parte din lume, s-au terminat. Acum, Administrația Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce înseamnă producția Gilead din august și 90% din producția din august și septembrie.

”Președintele Trump a obținut un acord grozav pentru a se asigura că americanii au acces la primul tratament autorizat pentru Covid-19. Pe cât posibil, vrem să ne asigurăm că fiecare pacient american care are nevoie de remdesivir îl va primi”, a declarat secretarul american al sănătății, Alex Azar.

Începând din martie, în Statele Unite, numărul cazurilor s-a dublat în fiecare lună, o creștere exponențială care nu-i mai lasă să doarmă pe experți.

Cel mai cunoscut epidemiolog american a formulat o profeție sinistră.

Dr. Anthony Fauci, dir. Inst. de Boli Infecțioase: „Atunci când ai un focar într-o anumită regiune a țării și alte regiuni sunt vulnerabile, chiar dacă se descurcă bine. Acum avem peste 40.000 de cazuri de infectare pe zi. Nu m-ar surprinde să ajungem la 100.000 de cazuri zilnice dacă situația nu se schimbă.”

Doctorii din spitale sunt îngroziți.

Dr. Brandon Bikowski: „Nu știm cum să tratăm boala. Cred că toată lumea ar trebui să fie la fel de speriată ca mine.”

Dr. Joseph Varon: „Pacienții ajung la noi de zece ori mai bolnavi decât să zicem cu două luni în urmă. Așteaptă prea mult înainte să vină la spital. Și când ajung sunt aproape morți.”

În timp ce Consiliul de Securitate al ONU vrea să voteze o rezoluție în care să ceară sistarea tuturor ostilităților, pentru ca toate guvernele să se poată concentra pe combaterea pandemiei, americanii au reușit să politizeze o practică simplă, dar salvatoare de vieți.

Dr. William Schaffner: „E nevoie de un ordin la nivel național privind purtarea măștilor. Trebuie, de asemenea, instituită obligativitatea păstrării distanței de doi metri, evitarea aglomerației și toți trebuie ei să facem acest efort împreună.”

Și politicienii republicani îi cer insistent președintelui să dea exemplu.

Sen. Lamar Alexander: „I-am sugerat președintelui să poarte măcar din când în când masca. Miza e prea mare pentru ca această dispută privind măștile pro și anti-Trump să continue.”

Sen. Mitch McConnell: „Nu trebuie să existe absolut niciun stigmat dacă porți mască.”

Trump: „Cât despre mască, nu știu, pur și simplu nu mă văd purtând mască.”

Președintele le dă apă la moară celor care susțin că obligativitatea măștilor le îngrădește libertățile civice.

În așteptarea weekendului care include și 4 iulie, Ziua Națională a Americii, cel puțin 19 state au blocat măsurile de relaxare, iar în California și Florida au fost închise plajele.

Dan Gelber, primar: „Nu prea ne-au mai rămas pârghii în acest moment. Am încercat totul, ca să curmăm contagiunea.”

În California, unul dintre focarele majore este închisoarea San Quentin, unde, până acum, au fost testați pozitiv 1.100 de deținuți și 100 de angajați. Cel puțin un deținut a murit zilele trecute.

Charles Jones: „În momentul ăsta văd 1, 2, 3…20 de oameni fără mască, iar gardienii nu le zic nimic. E rău, mă tem pentru viața mea. Mă doare capul tot timpul, transpir, am dureri.”

Dincolo de poarta penitenciarului, o femeie vorbește la telefon cu soțul ei, întemnițat cu un an în urmă, pentru că a condus în stare de ebrietate. Ar fi trebuit să iasă din închisoare marți, însă, în ultimul moment, eliberarea s-a amânat fără nicio explicație.

In SUA: Mulți activiști pentru drepturile omului cer eliberarea celor care au pedepse reduse.

 

blank