Featured, International

Sturgeon vrea referendum, anul viitor, pentru independența Scoției față de Marea Britanie

Scoţia va trebui să organizeze în anul 2020 un referendum privind apartenenţa la Marea Britanie, a anunţat marţi seară premierul scoţian, Nicola Sturgeon, în contextul crizei Brexit.

„Sarcina noastră este să obţinem independenţa. Apelul meu este că referendumul trebuie să aibă loc anul viitor. Ne pregătim”, a declarat Nicola Sturgeon la o reuniune a Partidului Naţional Scoţian (SNP) organizată în Aberdeen.

„Înainte de sfârşitul acestui an, voi cere transferul de putere care să confere legalitate referendumului”, a subliniat Sturgeon, porivit Mediafax.

Premierul Scoţiei a făcut acest anunţ în contextul în care regiunea britanică Irlanda de Nord ar putea avea un statut special în cadrul unui nou acord pe tema Brexit.

În septembrie, Nicola  avertizase că Scoţia ar putea organiza un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără niciun acord.

Referendumul care a decis Brexit a generat o profundă criză internă în Marea Britanie, în contextul în care Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au semnalat că vor rămânerea în UE, avertizând chiar cu independenţa.