Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

Strada îşi construieşte propria democraţie

 

Voluntarii de la Roşia Montană, mai cool ca hipsterii?!

Alina Daniela Bogdan
Alina Bogdan a organizat grupurile de voluntari. Fotografiile au fost realizate de Mircea Topoleanu

Există o mică „grupare”, categorie greu sesizabilă, strecurată „subversiv” printre cei care se manifestă în Bucureşti împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Adrian Dinu, 35, project manager
Adrian Dinu, 35, project manager

În România avem o experienţă destul de lungă a unor forţe obscure care manevrează lucrurile din culise încă din perioada Securităţii, de-asta orice teorie a conspiraţiei va merge perfect pe paranoia mioritică. Marşurile pentru Roşia Montană au picat şi ele în acest şablon, cel puţin pentru ăia care dorm cu un atlas masonic sub pernă. Ca să mai rupă din mania asta, reporterii publicaţiei Vice i-a căutat pe voluntarii protestelor pentru Roşia Montană, coordonaţi într-adevăr de o persoană, „periculoasa” Alina Bogdan.

Alexandru Bogdan
Alexandru Bogdan

Erau cu toţii la o cafea unde decideau ce urmau să vorbească a doua zi cu parlamentarii sectorului şase şi m-au surprins foarte tare. Reporterul povesteşte ce l-a surprins! „Mi s-au părut un grup foarte eterogen, de la un tip care absolvise ASE-ul anul trecut la o doamnă de vârstă medie care se înrolase la Greenpeace. M-a fascinat că nu erau deloc genul de oameni de care ar fi putut spune cineva vreodată c-ar fi hipsteri. Nu c-ar fi ceva în neregulă cu asta. Pentru că aveau toţi studii superioare, se mai iscau polemici din diverse orgolii, gen care ştia mai multe despre cum afectează exploatarea de la Roşia stratul geologic. Dar pe cât de divizaţi păreau cu o seară înainte, pe atât de bine au făcut front comun în faţa politicienilor. Râdeau de ei când aceştia aruncau clişee sau alte inepţii cu care voiau să evite subiectul, îi confruntau cu date concrete nu cu sentimentalisme ieftine şi le puneau fix întrebările la care n-aveau niciunii curajul să răspundă”.

Alexandru Vasile, 25, liber profesionsit
Alexandru Vasile, 25, liber profesionsit

Alina, coordonatoarea voluntarilor, e o absolventă de științe politice care lucrează ca manager la o grădiniţă, dar nu crede că profesia ar trebui să definească omul, aşa că se prezintă ca „instigator civic” pe profilul ei de Facebook. Face voluntariat din 2010, de când a participat la Lets do it România, unde a coordonat şase judeţe să facă curăţenie simultan pe lângă orașe, în păduri și în zonele extraurbane din România. Clar o conspiraţie demnă de Soros, nu? Ea a făcut voluntariat şi pentru campania lui Nicuşor Dan, de unde a învățat să organizeze oamenii pe grupuri de sector. Când era în piaţă, a întrebat oamenii dacă nu vor să se implice mai mult, a luat câteva numere de telefon şi i-a ajutat pe cei de acolo să menţină legătura între ei prin nişte grupuri de Facebook împărţite pe sectoare.

Andreea Ioana Ignisca, 21, studneta
Andreea Ioana Ignisca, 21, studenta

Dar cu toatea acestea, Alina nu este un lider al pieţii. „Fiecare e lider pe el însuşi. Eu ies în piaţă fiind liderul meu. Nu fac decât să pun oameni în legătură. Noi, voluntarii, ascultăm doar de Eugen David, prin Alburnus Maior. Noi nu facem strategii”, spune Alina.

Bogdan Ciprian Dan, 29, paramedic
Bogdan Ciprian Dan, 29, paramedic

Cum a ajuns în piaţă, pentru Roşia Montană? „oşia Montană te schimbă. Ştiu de mulţi ani de campanie şi aveam informaţii despre proiect, dar de-abia anul acesta am ajuns acolo prima oară, la Fân Fest. Locul acela e magic, vii turist şi pleci cu pancarta în mână hotărât să nu laşi nimic rău să i se intâmple. Te face activist. Pe de altă parte protestele mi-au adus în cale oameni de care mă bucur în fiecare zi, inteligenţi, frumoşi şi creativi, implicaţi şi optimişti. Am convingerea că aceste proteste vor fi începutul unei mişcări civice de durată, pentru că acum se sudează prietenii, echipe şi se pun, timid ce-i drept, la punct chiar şi modalităţi de lucru”, mai povesteşte Alina.

Camelia Ioanas
Camelia Ioanas

Ea explică cu ce se ocupă practic voluntarii. Informare şi acţiuni punctuale care să atragă o vizibilitate mai mare faţă de subiect. Adică împărţim flyere pe care le printăm din donaţii. Noi credem că, dacă eşti informat corect, devii un adept al cauzei. Pe lângă asta voluntarii vorbesc cu oamenii, lipesc stickere, le scriu redacţiilor internaţionale, îi ghidează pe oameni spre locul protestului, fac piese de teatru în piaţă, acţiuni în tramvai, la metrou, la Casa Poporului. Pe lângă informare, monitorizează protestele de mesaje extremiste sau politice. În caz că apare vreunul, voluntarii explică că protestul nu este despre asta şi-l roagă frumos să plece. Dar nu s-a întâmplat nimic de genul ăsta până acum.

Catalin Vladut, 28, inginer
Catalin Vladut, 28, inginer

Donaţiile vin chiar din piaţă, de la oameni. „Prima dată chiar am adunat banii cu punga. Trebuie să strângem cam 800 de lei pe săptămână pentru 50 000 flyere. Am găsit o firmă unde le imprimăm mai ieftin, deşi de două ori le-au scos cei de la Papaya gratuit”. Se informează doar de pe rosiamontana.org şi chiar dacă ştiu să comunice… comunicarea este obstacolul lor. „Deşi Facebook-ul este o platformă în care te poţi aduna, de la un punct încolo devine o piedică. Informaţia se pierde uşor, comentariile și ideile se pierd, iar oamenii devin apatici rapid dacă nu le dai atenţie individual. Am ajuns la performanţa de 40 de taburi de facebook deschise simultan, în care lucram în paralel. Dar până la urmă reuşim să ne înţelegem, ne vedem câţiva dintre noi în fiecare sector, în fiecare miercuri sau joi și ne împărțim pliantele, după care le dăm mai departe”.

Cezar Alexandru Vladut, 28, asistent universitar
Cezar Alexandru Vladut, 28, asistent universitar

Treptat s-au format grupuri de acţiune pe Facebook, structurate pe sectoare, cu oameni care vin în piaţă. Ei singuri şi-au ales coordonatorul, în urma unor discuţii. Au avut şi cazuri de înfiltrare, persoane din partide sau agitatori, dar au reuşit să le îndepărteze.

Alina spune ferm: „Nu suntem susţinuţi de nici un ONG. Avem voluntari care sunt membri de ONG-uri, dar care fac aceeaşi muncă ca restul echipei. Vorbesc cu oamenii, participă la acţiuni şi se implică la fel ca toţi ceilalţi”.

Foto : Vice.com

blank