International, Stiri

Stephen Hawking: “Nu exista Dumnezeu. Miracolele nu sunt compatibile cu stiinta”

Stephen Hawking a declarat intr-un interviu recent oferit unei publicatii din Spania ca este ateu, deci nu crede in existenta lui Dumnezeu, pe care, spune fizicianul, stiinta nu-l poate explica.

61308297.jpg
Stephen Hawking sustine ca stiinta ofera “o explicatie mult mai convingatoare” pentru originile Universului, iar miracolele religioase “nu sunt compatibile” cu datele stiintifice.

“Inainte sa intelegm stiinta, a fost natural sa credem ca Dumnezeu a creat Universul”, a spus fizicianul cunoscut la nivel mondial in ziarul spaniol El Mundo. “Ce incerc sa spun cu ‘am cunoaste cum gandeste Dumnezeu’ este ca, daca Dumnezeu ar exista, am stii tot ce stie Dumnezeu, insa Dumnezeu nu exista. Sunt ateu”.

Declaratiile lui Hawking vin ca raspuns la intrebarile jurnalistului El Mondo Pablo Jauregui, care a vrut sa stie mai multe despre credintele religioase ale omului de stiinta. Mentionarea “mintii lui Dumnezeu” a fost o incercarea de-a lui Stephen Hawking de a clarifica un pasaj din cartea publicata de acesta in 1988, “A Brief History of Time”. In aceasta carte, fizicianul a scris ca oamenii de stiinta ar “cunoste cum gandeste Dumnezeu” daca un set unificat de principii stiintifice – cunoscute drept teoria tuturor lucrurilor – ar fi descoperit.

Potrivit NBC News, nu este pentru prima data cand Stephen Hawking vorbeste despre acest lucru. In 2011, acesta a spus pentru The Guardian ca nu crede in Rai si viata de apoi, numindu-le “un basm pentru cei care se tem de intuneric”. Iar in 2007, acesta a spus pentru BBC ca “nu este o persoana religioasa in sensul clasic”, adaugand: “Cred ca Universul este guvernat de legile stiintifice. Legile au putut fi decretate de Dumnezeu, insa Dumnezeu nu intervine sa schimbe legile”.