Cultura, Stiri

Stelian Tănase a ales televiziune pentru bani!

„Un scriitor e mai prost plătit ca femeia de serviciu de la un minister”

Stelian-Tanase

Scriitorul Stelian Tănase a declarat că a făcut televiziune ca să fie mai bine plătit decât un profesor universitar, adăugând că „un scriitor e mai prost plătit ca femeia de serviciu de la un minister”.

Serile Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, a programat, joi seara, la Teatrul Naţional din Iaşi, o dezbatere intitulată „Scriitorii şi televiziunea”, la care au luat parte scriitorii Stelian Tănase, Florin Iaru, Cristian Teodorescu şi Daniela Zeca. La dezbatere au asistat câteva sute de persoane.

Stelian Tănase a recunoscut că a făcut televiziune ca să fie mai bine plătit decât un profesor universitar care mai scrie şi cărţi, el considerând că notorietatea de la TV face rău unui scriitor.

„Scriitorul ar trebui să evite televiziunile, să nu ştie nimic publicul despre el. Imaginea scriitorului nu are de câştigat. Dacă face emisiune de istorie îl ajută, dacă se ocupă de politică nu este ajutat”, a spus Stelian Tănase.

El a precizat că scriitorul nu se poate întreţine numai din vânzarea de cărţi, adăugând că „un scriitor e mai prost plătit ca femeia de serviciu de la un minister”.

Scriitorul Cristian Teodorescu a spus că televiziunea nu l-a îmbogăţit şi că de multe ori a făcut muncă patriotică, adăugând că doar din scris cărţi nu-şi asigură nici măcar cafeaua.

„Ai de pierdut ca scriitor când apari la TV, iar lumea aşteaptă de la tine ceea ce vrea să audă. Când vorbim pe subiecte politice, fiecare dintre cei care se uită au propriile păreri, devii brusc inamicul lor”, a afirmat Teodorescu.

La rândul său, scriitorul Florin Iaru a spus că mass-media din România nu e într-un moment bun întrucât în anii 2011-2012 zece mii de jurnalişti şi-au pierdut locurile de muncă, iar cei mai mulţi dintre cei rămaşi în presă se îndreaptă către zona cancan-ului.

 

blank