Featured, Politic

Stelian Tănase: A început numărătoarea inversă pentru Liviu Dragnea. Se consideră un semizeu

Analistul politic Stelian Tănase susține că pentru Liviu Dragnea a început numărătoarea inversă, iar miza cea mare a liderului PSD este să își aranjeze un complet cât mai prietenos la ICCJ, iar pentru asta nu se dă în lături de la nimic.

”Bătălia de ariergardă pe care o duce Liviu Dragnea pentru a se salva din „ghearele justiției” a ajuns în faza finală. Liderul absolut al PSD face demersuri insistente să-și aranjeze cu mînuța lui lista judecătorilor pentru 8 octombrie. Pină acum însă, spre mirarea lui, nu are spor. Vrea să-și pună niște judecatori prietenoși, care îl vor achita și mai vrea să stie asta dinainte. Să fie sigur că nu are o surpriză și se trezește în spatele gratiilor. Nu îi ajunge povestea cu referendumul – o diversiune la scara mare menită 1/să ecraneze problemele lui cu justiția și ‘2/ sa ii ofere un succes politic gratuit. Mai ales vrea ca luni 8 octombrie lumea sa fie atenta la altceva, nu la procesul său. De pildă la rezultatul referendumului, cînd mass-media ar trebui să se năpustească pe acest subiect și să îl facă uitat pe Dragnea.

Aparițiile sale belicoase din ultima vreme arată o nervozitate neobișnuita la el, altfel un zeflemist, unul care face bășcălie cu jurnaliștii și glumeste cu tovarășii din partid. Lațul se apropie de par și nu știe incotro s-o apuce. Nu știe dacă peste două săptămîni va mai fi un om liber. E de înțeles. La cîtă puterea a acumulat îi e greu să creadă că poate să cada de acolo de unde s-a cocoțat. Și că va ajunge jos, de unde a plecat. A traversat în pas de defilare piramida societății românești în tranziție, a făcut o avere colosală, a ajuns in vîrf. Acum riscă să se rostogolească la baza piramidei sociale. Să ajungă un declasat. Cred că se întreaba serios dacă n-ar fi mai bine să fugă în Brazilia unde se spune că are proprietăți și bani puși de o parte. Dar și Madagascarul e bun, acolo se afla binemersi prietenul Radu Mazare. Și în Costa Rica ori în Israel. Dar una e să trăiești în țara ta ca un șef atotputernic, temut de toată lumea și alta ca fugar, departe de casă, fără putere.

Cred ca sfîrșitul lui se trage de la violențele din 10 august 2018, piața Victoria. În acea seară personajul Liviu Dragnea s-a dezvăluit la scara 1/1. Cu violența, cu cinismul, cu resentimentele sale, cu o mare sete de a răzbuna afronturile suferite. Ii detestă sincer pe cei care îl contestă. Pînă și colegii lui de partid și-au dat seama cu cine au de a face. Un aventurier care risca prea mult și-i trage și pe alții după el.

Asta i se trage de la amețeala succesului (o vorbă a lui Stalin). După victoria din alegerile din 2016 și-a pierdut capul. A crezut că-și poate permite orice. A încălcat foarte multe reguli, a sfidat pe toată lumea. A arătat dispreț pentru cei din jur. S-a izolat. S-a considerat un semizeu printre muritori. Destui au fost călcați în picioare și umiliți în văzul lumii. Revolta din PSD, dincolo de lupta oarba pentru foloase și privilegii – la atît se reduce. Orgolii șifonate care își cauta satisfacție – acum, căderea lui Dragnea. În acest mediu tot mai ostil, Dragnea aparent victorios la ultima ședință a CEx, își menține din ce în ce mai greu situația. Pentru el numărătoarea inversă deja a început”, scrie Stelian Tănase, pe blogul personal.

 
blank
blank