A devenit deja ceva obisnuit ca soferii, care nu-s foarte rigurosi in respectarea regulilor si a locurilor de parcare putine la numar pentru o capitala europeana, sa se trezeasca fara autoturism pe motiv ca acesta a fost ridicat de autoritati din locul unde el, soferul, il lasase. In lipsa locurilor de parcare suficiente, si alte mari orase din Romania se confrunta cu problema ridicarii masinilor parcate in locuri nepermise. Mai mult decat atat, soferii sunt nevoiti de multe ori sa plateasca si o amenda destul de mare pentru recuperarea masinii.  Cum numarul celor nemultumiti de aceste situatii este in continua crestere, Avocatul Poporului vine cu o veste buna pentru toti cei patiti si pentru posibilele viitoare ‘victime’.
 
platit amenzi
 
Astfel, Avocatul Poporului a sesizat instanța suprema pe aceasta problema deoarece sanctiunile pentru parcatul ilegal sunt stabilite de consiliile locale. Avocatul Poporului spune ca doar Guvernul poate decide astfel de sanctiuni asa ca soferii, care deja au platit amenzi pentru masinile lor ridicate, vor putea fi despagubiti de stat.
 
„Potrivit unei orientări jurisprudenţiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, constatarea şi aplicarea contravenţiilor sunt lovite de nulitate întrucât stabilesc şi sancţionează contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere, domeniu reglementat de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată Avocatul Poporului.
 
Potrivit Avocatului Poporului, deciziile pentru sancţionarea celor care incalca legea circulatiei trebuie reglementate doar de Guvern, prin lege, nu de consiliile locale. Ceea ce înseamna ca soferii pot obţine în instanta anularea deciziilor de ridicare a masinilor. Mai mult, cei care au platit ca sa-si recupereze vehiculele ar putea obtine despagubiri în justitie. Stirea a dat satisfactie celor deja trecuti prin aceasta nefericita si enervanta experienta , mai ales dupa ce ea a fost prezentata de postul Digi 24.