Statele Unite resping propunerile Rusiei de ridicare a sancțiunilor în schimbul deblocării accesului în porturile ucrainene. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, citat de „European Truth”.
Planul macabru al rușilor
„Desigur, Statele Unite nu vor ridica sancțiunile ca răspuns la promisiuni goale. Și am mai auzit promisiuni goale din partea Federației Ruse înainte. Cred că avem motive să fim sceptici când am auzit diverse promisiuni și propuneri din Rusia”, a remarcat Ned Price.
Oficialul a numit îngrozitor faptul că Rusia încearcă să folosească hrana și energia ca armă.
„Cea mai rapidă soluție la problema creșterii prețurilor la materiile prime, a creșterii prețurilor la alimente în întreaga lume este sfârșitul acestui război crud al rușilor, sfârșitul blocadei ruse a porturilor Ucrainei, sfârșitul atacurilor asupra lifturilor de cereale , sfârșitul atacurilor asupra navelor cu cereale”, a adăugat Price.
Războiul ruso-ucrainean, cauza crizei alimentare
Crizele de alimente, combustibil și finanțare cauzate sau exacerbate de războiul din Ucraina amenință să provoace tulburări în țările sărace și să ducă la incapacitatea a peste 70 de state, a anunțat Achim Steiner, reprezentantul ONU, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, relatează The Wall Street Journal.
„Încercăm tot posibilul să răspundem într-un mod proporțional cu amploarea crizei. Multe economii emergente pur și simplu nu mai au bani”, a afirmat Steiner.
Potrivit acestuia, inflația ridicată și ratele dobânzilor ar putea duce la un default în peste 70 de țări.
Rusia blochează porturile Ucrainei, crescând țările în Egipt, care se bazează aproape în totalitate pe importuri.
În acest context, prețurile mondiale la cereale au crescut anul acesta cu 50% și s-au apropiat de niveluri record. Porumbul a crescut cu 32%, iar soia – cu 26%.
În plus, resursele energetice devin din ce în ce mai scumpe. Iar deficitul de resurse energetice, la rândul său, accelerează inflația alimentară din cauza creșterii prețului îngrășămintelor, a căror producție utilizează gaze naturale.