Statele Unite au remarcat joi o “ușoară” ameliorare a conflictului din estul Ucrainei, un prim comentariu pozitiv al Washingtonului după mai multe zile, chiar dacă a denunțat continuarea încălcării acordului de încetare a focului.

ucraina_2_62199200

Întrebată despre reducerea încălcărilor armistițiului dintre armata ucraineană și rebelii proruși, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a recunoscut că Statele Unite au “constatat o diminuare în ultimele două zile (…), ceea ce este un lucru bun”. “Nu merg până la a spune că este o evoluție pozitivă, este numai o ușoară ameliorare, pentru că, evident, mai sunt încălcări (ale acordului de încetare a focului) în estul Ucrainei”, a răspuns cu prudență purtătoarea de cuvânt în cursul briefingului său de presă cotidian.

Aceste afirmații au fost făcute după mai multe declarații pline de iritare ale secretarului de stat american, John Kerry, care, în ultimele zile, a acuzat Rusia și pe rebeli că nu respectă acordul de încetare a focului de la Minsk, încheiat pe 12 februarie, iar pe președintele Vladimir Putin că “minte” ori că “vrea să cucerească teritorii” pentru “a destabiliza” Ucraina.