Statele Unite
IT&C

Statele Unite câștigă aliați în războiul comercial cu Beijingul: Japonia și Țările de Jos vor bloca exportul de cipuri în China

Japonia și Țările de Jos merg pe urmele la Statele Unite și vor acționa pentru a aduce prejudicii Beijingului în producția de semiconductori, esențiale pentru dezvoltarea industriei tehnologice.

Statele Unite continuă să câștige aliați în războiul său comercial împotriva Chinei. După cum a avansat „Bloomberg”, Japonia și Țările de Jos vor anunța un acord în zilele următoare pentru a bloca exportul de semiconductori către Beijing, esențial pentru dezvoltarea tehnologiei și a industriei militare, într-un gest clar de a dăuna creșterii economice a gigantului asiatic.

Această alianță ar putea fi deosebit de dăunătoare intereselor chineze. Și este că SUA, Japonia și Țările de Jos sunt cele trei țări care produc cele mai avansate cipuri din lume și din străinătate. Cele mai puternice companii din aceste țări sunt cei mai mari producători de echipamente pentru fabricarea semiconductorilor. Astfel, Haga va interzice gigantului ASML Holding NV să vândă materiale precum mașinile sale de litografie cu ultraviolete adânci către Beijing și Tokyo va impune limite similare companiei Nikon Corp, potrivit elperiodico.com.

„Bloomberg” a raportat că oficiali din aceste trei țări se întâlnesc la Washington, discuții care urmau să se încheie vineri. Surse mass-media au subliniat că nu va fi făcut un anunț public al acestei noi alianțe împotriva Chinei. Totuși, acordul marchează o victorie diplomatică majoră pentru președintele american Joe Biden .

Decizia de a restrânge comerțul de tehnologie cu China în trei moduri urmărește să reducă capacitatea acesteia de a produce semiconductori avansați, esențiali pentru dezvoltarea armelor inteligente, a sistemelor de supraveghere și a electronicelor de larg consum. În ultimii ani, Beijingul și-a consolidat poziția pe această piață din ce în ce mai importantă pentru creșterea sa ca superputere mondială.

Războiul cipurilor

Această realitate îngrijorează profund Casa Albă. De aceea, Biden a anunțat, în septembrie anul trecut, că interzice companiilor din țară să exporte în China componente cheie pentru fabricarea de cipuri sofisticate, decizie pentru care Beijingul a făcut apel la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru a încerca să o anuleze.

Acțiunea unilaterală a Washingtonului nu a fost agreată de multe dintre companiile americane afectate, care au denunțat că blocada asupra exporturilor le va prejudicia afacerile și va da aripi companiilor străine concurente care își mențin comerțul cu China. Unii se tem, de asemenea, că va determina Beijingul să-și dezvolte cu succes propria tehnologie în echipamente avansate de fabricare a cipurilor, devenind astfel autosuficientă în acest sector cheie.

Anunțul că Țările de Jos și Japonia se vor alătura Războiului Rece tehnologic al Statelor Unite aduce deja prejudicii financiare companiilor afectate din acele țări. În ultimele ore, evaluarea acțiunilor la Bursă a scăzut, efect care îi lovește și pe principalii producători de cipuri chinezi. (Rador) 

blank