rachetă hipersonică ce a atins o viteză de cinci ori mai mare decât a sunetului
International

Statele Unite au testat cu succes o rachetă hipersonică ce a atins o viteză de cinci ori mai mare decât a sunetului

Armata americană a anunţat luni că a testat cu succes o rachetă hipersonică, o tehnologie de ultimă generaţie pe care şi China şi Rusia o dezvoltă la rândul lor, relatează AFP.

Racheta de croazieră AGM-183A ARRW a fost lansată vineri de pe un bombardier strategic B52 în largul coastelor Californiei şi a atins „o viteză hipersonică de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, şi-a urmat traiectoria de zbor şi a explodat” în zona prevăzută, au precizat Forţele Aeriene ale armatei SUA.

SUA au mai multe programe pentru dezvoltarea de arme supersonice, iar DARPA, divizia ştiinţifică a armatei americane, a testat şi un alt tip de rachetă hipersonică la începutul acestui an.

O rachetă hipersonică, capabile să lanseze o armă nucleară către o ţintă specifică, sunt proiectate să zboare cu viteză mare şi la altitudine redusă şi să-şi schimbe direcţia în zbor, în loc să urmeze o traiectorie liniară şi previzibilă, ceea ce le face mai greu de interceptat, potrivit News.ro.

China a testat în 2021 o rachetă hipersonică care a orbitat în jurul Pământului înainte de a coborî spre ţinta sa, ratând-o cu doar câţiva kilometri.

Rusia a afirmat că a folosit de două ori rachete hipersonice în Ucraina, iar Coreea de Nord susţine, de asemenea, că a efectuat teste de zbor. „Armele supersonice, concepute pentru a nu fi detectate de senzorii şi sistemele de apărare americane, reprezintă o ameninţare din ce în ce mai complexă, din cauza capacităţii lor duble (nucleară şi convenţională), a traiectoriei de zbor dificile şi a manevrabilităţii”, au avertizat Statele Unite într-un raport recent.

blank