Statelor Unite
Featured, International

Statele Unite a anunțat că a decis să rămână membră OMS

Statele Unite ale Americii intenționează să se alăture mecanismului COVAX care are ca scop livrarea vaccinurilor împotriva coronavirusului în țările sărace, a declarat joi consilierul medical al lui Joe Biden, Anthony Fauci, pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Totodată, Fauci a susținut că Statele Unite vor rămâne în continuare membre ale OMS, scrie The Guardian.

„Președintele Biden va emite o directivă astăzi care va include intenția Statele Unite de a se alătura inițiativei COVAX și de a sprijini ACT-Accelerator pentru a avansa eforturile multilaterale pentru vaccinurile împotriva Covid-19 și pentru a facilita distribuția echitabilă, cercetarea și dezvoltarea vaccinului”, a declarat Fauci consiliului executiv al OMS.

Covax, platforma de partajare a vaccinului concepută pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile împotriva Covid-19 a declarat că își propune să livreze 1,8 miliarde de doze țărilor mai sărace în 2021 și speră să îndeplinească ofertele de aprovizionare pentru cele mai înstărite în a doua jumătate a anului.

Cele 1,8 miliarde de doze vor fi furnizate printr-un angajament de piață avansat (AMC) către 92 de țări eligibile și vor corespunde unei acoperiri de aproximativ 27% a populațiilor din aceste țări.

De asemenea, consilierul medical al noului președinte SUA Joe Biden a spus că Statele Unite vor rămâne membre ale OMS, după ce Biden a semnat o scrisoare prin care retrage decizia predecesorului său Donald Trump de a părăsi OMS, care ar fi intrat în vigoare anul acesta în iulie.

„OMS joacă un rol crucial în lupta mondială împotriva pandemiei COVID-19, precum și a nenumăratelor amenințări la adresa sănătății globale”, a scris Biden în scrisoarea sa.

În data de 6 iulie 2020, SUA condusă de Donald Trump a notificat oficial OMS despre retragerea sa, în ciuda criticilor răspândite și a lipsei aproape complete a sprijinului internațional față de această mișcare, în mijlocul pandemiei de Covid.