International

Statele UE au convenit să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa australă, din cauza noii variante de coronavirus

Statele UE au convenit, vineri, să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa australă. Decizia vine după identificarea unei noi variante de coronavirus, care stârnește îngrijorare. Potrivit unor surse Reuters, restricţiile vizează Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.

Reacție la nivelul UE pentru a stopa răspândirea variantei sud-africane de coronavirus

Un comitet de experţi sanitari din toate statele UE a convenit asupra necesităţii de activare a „frânei de urgenţă” şi impunerii de restricţii la toate călătoriile din Africa australă, a transmis preşedinţia slovenă a Consiliului UE.

Statelor membre li se mai solicită să testeze şi să plaseze în carantină toţi pasagerii sosiţi din această regiune.

Anunțul vine după ce Comisia Europeană propusese activarea acestui mecanism.

Noua variantă de coronavirus stârnește îngrijorare

Noua variantă de coronavirus a fost depistată în Africa de Sud, dar a ajuns deja în Europa, mai precis în Belgia.

„Această variantă ne-a surprins, are un mare salt ca evoluție și mult mai multe mutații decât ne-am fi așteptat”, a declarat Prof. Tulio de Oliveira, directorul Centrului sud-african de inovare și răspuns la epidemie.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că monitorizează atent situația.

„Această variată virală ne îngrijorează foarte mult. (…) se estimează probabil un potențial crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel puțin parțial răspunsul imun. Asta nu e deloc bine. Mai e și acest potențial de a avea contegiozitate cel puțin la fel de mare ca tulpina Delta”, a declarat și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.