Economic, Featured

Starea finanțelor, cu totul alta decat este prezentată?

Starea finanțelor bugetului general consolidat în luna ianuarie 2020 s-a încheiat cu un deficit de 0,46 miliarde de lei (0,04% din PIB), se arată într-o informare a Ministerului Finanțelor. Comparativ cu excedentul înregistrat în luna similară a anului trecut, deficitul din luna ianuarie 2020 este explicat în principal de majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard de lei (1,72 miliarde de lei în ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 miliarde de lei în ianuarie 2019), respectiv creșterea cheltuielilor de investiții cu aproximativ 0,82 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent. Este pentru prima oară în ultimii ani când avem deficit în prima lună a anului.

Starea finanțelor publice, cu totul alta decat este prezentată? Gelu Diaconu, fost șef al ANAF, face un comentariu extrem de acid la adresa Finanțelor conduse de Florin Cîțu. Teodorovici reloaded: iar sunteți mințiti în ceea ce privește starea finanțelor publice!

Iată un scurt îndrumar util în lupta cu dezinformarea, ca să interpretați corect comunicatele mincinoase ale MFP:

– MFP nu rambursează în ianuarie TVA decât parțial
– ascunde acest lucru, spunându-vă că înregistrează creștere față de ianuarie 2019. Comparația este o manipulare jenantă întrucât este făcută cu o lună în care rambursările TVA ale PSD erau foarte mici iar creșterea economică înseamnă oricum activitate economică mai intensă
– vi se spune că s-au triplat investițiile în ianuarie, fără să fiți informați că în ianuarie 2019 aceste investiții erau la nivelul lui ian 2018 și nici că ponderea investițiilor militare este ridicată (adică impactul acestora în economie este foarte redus)
– vi se spune că există o creștere „istorică” a veniturilor bugetare de 7%. Nu vi se spune însă că și Teodorovici a avut în ianuarie 2019 o creștere nominală față de anul anterior de 15,1%, adică dublă!! Atunci, creșterile față de ianuarie precedent/2018 au fost de două cifre procentuale la principalele venituri bugetare adică la TVA 23,1%, la contribuții 32,3% sau la accize de 38%.etc.
– nu vi se spune că deficitul mic pe ianuarie cu care se laudă este, de fapt, o premiera: în ultimii 10 ani nu a existat deficit in ianuarie

Concluzii:
1. Dacă rambursau toate sumele de TVA datorate firmelor, situația era foarte gravă pt luna ianuarie
2. Programarea bugetară a fost incorectă și exagerat de optimistă.
3. Ministrul Cîțu mistifică realitatea în mod deliberat, chiar mai grosier decât o făcea PSD (oare Orban și cei din PNL știu ce face?)
4. Faptul că își insereaza o declarație bombastica în comunicatul MFP arată, dincolo de „măreția” faptelor sale, un mod de gândire învechit de propagandist de partid.
5. Pretinsa creștere a veniturilor din prima lună a acestui an nu este altceva decât un eșec major”, a scris Diaconu pe pagina sa de Facebook.

blank