Actualitate

SRI e cu ochii pe ei. Află pe cine monitorizează Serviciul Român de Informații

Cyberint, divizia Serviciului Român de Informaţii care monitorizează tot ce mișcă în materie de incidente cibernetice atrage atenția asupra riscurilor la care este expusă România.

Din acest centru condus de Florin Cosmoiu se monitorizează 57 de structuri instituționale din România şi raportează zilnic peste 250.000 de incidente cibernetice cu potențial periculos.

„Preocupările Serviciului în domeniul securităţii cibernetice au existat şi înainte, dar începând cu această dată eforturile de a creşte capabilităţile în domeniu au fost intensificate. Obiectivul este acela de a asigura protecţia infrastructurilor cibernetice de interes naţional şi de identificare a agresiunilor cibernetice care se pot derula împotriva acestora. În acest sens, Cyberint acţionează cu mijloace care vizează culegerea de informaţii, dar şi cu măsuri tehnice”, spune şeful centrului, Florin Cosmoiu.

În privința celor mai periculoase atacuri pentru România, Florin Cosmoiu a spus: „Suntem vizaţi de aceiaşi actori care targhetează şi ţările membre UE şi NATO. Atât timp cât împărţim aceleaşi valori, împărţim şi aceleaşi ameninţări. Agresorii deţin capabilităţi tehnologice şi resurse diferite folosite pentru derularea de atacuri cibernetice. Dacă vorbim de actori statali, aceştia au resursele necesare pentru derularea unora dintre cele mai sofisticate atacuri cibernetice, dar şi timpul necesar studierii ţintelor şi organizării unor adevărate campanii de infiltrare în sistemele informatice de interes. La polul opus sunt grupările extremiste şi teroriste care deţin un nivel tehnologic redus, derulând – de regulă – atacuri cibernetice care nu afectează grav infrastructurile atacate, însă pot crea prejudicii de imagine. Fără îndoială, cele mai periculoase atacuri sunt cele derulate de actori statali, acestea având cel mai mare impact asupra securităţii naţionale, mai ales prin prisma domeniilor ţintite, respectiv cele strategice.”

blank
blank