Japonia, depășite de situație
Featured, International

Spitalele din Japonia, depășite de situație. Bolnavii de COVID mor casă

Criza sanitară se adânceşte în Japonia. Spitalele abia mai fac faţă numărului de îmbolnăviri, iar premierul nipon și-a cerut scuze pentru situaţia disperată.

Când s-a infectat cu SARS-COV2, Su spune că s-a simțit neputincioasă. Fiind o mamă singură, copiii ei, în vârstă de 3, respectiv 6 ani, au fost nevoiți să doarmă singuri în sufragerie aproape două săptămâni.

Su: „Mă întrebam dacă oare voi mai fi în viață în ziua următoare.”

Deși avea febră în mod constant și dificultăți în a respira, povesteşte că nu a primit sprijin din partea autorităților sanitare. Oficialii susţin că au făcut tot posibilul pentru a ţine legătura cu pacienții izolați acasă, dar sistemul a fost supraaglomerat.

Japonia se confruntă cu cel mai grav val al îmbolnăvirilor de la debutul pandemiei. În zece dintre prefecturi, starea de urgență a fost extinsă cu o lună, așa că femeii i-a fost imposibil să găsească pe cineva care să aibă grijă de copiii ei. Acum se simte mai bine. Dar au rămas traumele emoționale.

„Simțeam că îmi abandonez copiii. Mi-a fost foarte rău, eram într-o stare groaznică, dar mă durea și mai tare faptul că nu puteam să am grijă de copiii mei” spunea mama.

Mai bine de opt mii de oameni din zece prefecturi, confirmaţi cu COVID-19, așteaptă să se elibereze un pat într-un spital sau măcar un loc într-un centru de carantină. Tocmai de aceea, tot mai mulți bolnavi ajung să moară acasă.


Selina Wang, CNN Tokyo: „Este de neconceput ca, în Japonia, o țară cu asigurări de sănătate de stat, atâția oameni așteaptă să ajungă pe un pat de spital. Cum e posibil așa ceva?”

Dr. Kentaro Iwata, Kobe University Hospital: „Zeci de mii de oameni cu COVID-19 au fost nevoiți să stea acasă și nu pot avea acces la sistemul de sănătate, nu pot fi spitalizați și nici măcar nu pot avea parte de o consultație medicală, iar asta este o realitate foarte dură.”

În ultimele două luni, numărul îmbolnăvirilor s-a dublat în Japonia şi s-a ajuns la peste 390.000 de cazuri – un bilanţ considerat copleşitor de niponi. Iar premierul și-a cerut scuze pentru incapacitatea țării de a oferi sprijinul necesar.


Selina Wang, CNN Tokyo: „Ce anume a mers greșit în răspunsul Japoniei la pandemie?”

Dr. Kentaro Iwata, Kobe University Hospital: „Nu am pregătit sistemul de sănătate pentru cazurile de infectare, iar acesta este rezultatul.”

În acest dispecerat lucrează de patru ori mai mulţi angajați decât la începutul crizei sanitare. Și tot nu este de ajuns. Telefoanele sună fără oprire.

Hideo Maeda, directorul Kita Ward Health Center: „Mulți dintre angajați lucrează în fiecare zi până la miezul nopții, în weekend-uri și de sărbători. Suntem epuizați și copleșiți de stres.”

În ciuda acestei situaţii, oficialii insistă că Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo vor avea loc, indiferent de evoluţia pandemiei.