International

SPIONAJ la nivel înalt: Cum au fost urmăriți mai mulți experți internaționali de o țară de peste Ocean

Experţi internaţionali din cadrul Comisiei interamericane pentru drepturile omului anchetând asupra dispariţiei a 43 de studenţi în Mexic în 2014 au fost spionaţi de guvernul mexican, au făcut cunoscut luni cercetători independenţi, scrie AFP.
Un telefon mobil utilizat de aceşti experţi a primit SMS-uri ce au permis instalarea unui program spion al companiei israeliene NSO, au afirmat cercetătorii de la Universitatea din Toronto, pe fondul unui vast scandal de spionare a jurnaliştilor, militanţilor pentru drepturile omului şi altor personalităţi publice care zguduie Mexicul de mai multe săptămâni.
Faptele s-au petrecut în martie 2016, puţin după ce acest grup de experţi au formulat critici „la adresa guvernului mexican pentru amestec în ancheta lor în timp ce pregăteau raportul final”, au precizat cercetătorii.
Potrivit acestora, cel puţin alte 19 persoane au fost ţinta programului spion, „printre care avocaţi, oameni politici, jurnalişti, militanţi anticorupţie, oameni de ştiinţă”, precum şi „funcţionari şi familiile lor”.
Pus la punct de firma israeliană NSO, Pegasus permite piratarea telefoanelor mobile pentru a supraveghea comunicaţiile utilizatorilor, dar şi a face fotografii şi înregistrări video fără ştirea acestora sau chiar a declanşa microfonul.
Este un „abuz sistematic al acestei tehnologii, superior la tot ce am putut vedea în celelalte cazuri examinate” în ultimii cinci ani, a declarat pentru AFP John Scott-Railton, unul dintre cercetătorii de la Citizen Lab din cadrul Universităţii din Toronto.
Acest program ar fi vândut numai statelor care îşi iau angajamentul să îl utilizeze doar împotriva criminalităţii şi terorismului.
Scandalul a izbucnit la 19 iunie după un articol în New York Times dezvăluind că aceiaşi cercetători canadieni descoperiseră tentative de spionaj cu programul respectiv, cumpărat potrivit cotidianului de cel puţin trei organisme ale guvernului federal mexican cu începere din 2011.
Preşedinţia Mexicului a dezminţit acuzaţiile de spionaj, iar Parchetul a deschis o anchetă.
Dispariţia a 43 de studenţi ai şcolii normale din Ayotzinapa în septembrie 2014 i-a atras numeroase critici internaţionale preşedintelui Enrique Pena Nieto, anunță Agerpres.
Potrivit versiunii oficiale, studenţii au fost atacaţi de poliţişti corupţi. Aceştia din urmă i-ar fi predat unui cartel al drogurilor care i-a ucis şi apoi i-a incinerat într-o groapă de gunoi.
Experţii Comisiei interamericane pentru drepturile omului au contestat această versiune, subliniind că o incinerare de o asemenea amploare nu a putut avea loc în groapa respectivă.

blank