Se înmulțesc vocile care lasă să se înțeleagă că Legea pensiilor nu va fi aplicată în acest an. Majorarea pensiilor, așteptată de milioane de români a avea loc la 1 septembrie, se amână, după cum pare a sugera ministrul Finanțelor Publice Florin Cîţu.

Florin Cîțu afirmă că „Legea Olguța Vasilescu”, după numele inițiatorului ei, creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani. Mai mult, liberalul susține că atât instituţiile financiare internaţionale, cât şi agenţiile de rating au arătat că această lege reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei românești.

„Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022! Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii”, a declarat Cîțu.

Din perspectiva ministrului Finanțelor Publice, există o problemă, iar el este pregătit să prezinte Guvernului „două scenarii premierului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente”.

Printre altele, Florin Cîțu pregătește „o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020, dar şi pe viitor. Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”.

Citeste si...
Coaliția de guvernare nu dorește să mai ofere călătorii CFR gratuite studenților

În direct la România Tv, șeful MFP a spus că atât legea pensiilor, cât şi alte legi care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare, iar pentru a nu destabiliza economia trebuie făcute alte sacrificii.

„Legea pensiilor nu are sursă de finanțare”
„Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei”, a subliniat Cîțu.

„Premierul şi toată lumea a anunţat că vor creşte pensiile de la 1 septembrie, dar numai în contextul acestei economii care astăzi traversează cea mai dureroasă criză pe care am văzut-o noi în ultima sută de ani. Toată arhitectura bugetului depinde de ceea ce se întâmplă cu economia în perioada următoare. La rectificarea bugetară vom avea o imagine mai aproape de realitate la şase luni de zile şi vom vedea atunci decizia politică”, a mai spus Florin Cîţu.