FMI
Economic

Specialiștii FMI recomandă modificarea legii pensiilor. România nu se va încadra în ținta de deficit bugetar

Specialiștii FMI recomandă modificarea legii pensiilor, adoptată joi de Guvern, conform unor surse PROTV.

După ce au analizat draftul legii, din 8 noiembrie, FMI ar fi transmis către Ministerul Finanțelor un răspuns în care arată că – „cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor sunt estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024 plus 1% din PIB începând cu 2025. Cheltuielile suplimentare implică o traiectorie a deficitului care nu coincide cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB”, prag stabilit de Comisia Europeană.

Astfel, pentru că România nu atinge ținta stabilită de FMI, se recomandă reconsiderarea legii.

Legea pensiilor a fost adoptată joi de Guvern, a anunţat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„Legea pensiilor a fost adoptată! Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există „nu vreau” sau „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

La începutul şedinţei de Guvern, şeful Executivului a anunţat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB reprezentând cheltuieli cu pensiile.

El a subliniat, în debutul reuniunii, că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.

blank