Specialiștii economicii spun că cel puțin trei tendințe sunt evidente în evoluția piețelor financiar-bancare din ultimii ani, pe fondul apariției fintech-urilor cu servicii și chiar produse bancare, menite să accelereze plățile și chiar să dea acces mai multor categorii de persoane către aceste servicii.

Specialiștii economicii spun că chiar dacă băncile încă domină sectorul financiar, viitorul aparține companiilor fintech, este concluzia experților prezenți în cadrul evenimentului NEXTFintech – The Bridge to Inclusive Finance, finala celui mai important program de accelerare pentru startup-uri fintech din România.

Mediul financiar ne-clasic, adică segmentul fintech-urilor, va evolua rapid datorită progreselor tehnologice, începând cu serviciile bancare online – acestea deja revoluționează modul în care persoanele fizice și companiile se finanțează, până la credite și depozite bancare.

Vorbim și despre împrumuturi digitale peer-to-peer între proprietarii de întreprinderi mici, evaluarea aplicației de credit, pe loc, chiar și în câmp, de pe un dispozitiv mobil – Markus Aschendorf, Președinte al EFSE Development Facility

Astfel de instrumente extind considerabil gradul de incluziune financiară pentru cei carora altfel le-ar fi dificil să acceseze finanțări, a adăugat acesta.

Cele 11 companii participante au avut posibilitatea ca la finalul programului de accelerare să își prezinte produsele, progresele și să atragă fonduri din partea investitorilor. Startup-urile care și-au prezentat proiectele sunt: 22Trust Venture, AlphaBlock Technologies, ENSO Business, Finpathic, Investory Toy Factory, KidsFinance, Leaseman, OptimRent, Monett, TimedFX, ZoomReport.

La sesiunea de pitching au fost selectate de către juriul international cele 4 startupuri câștigătoare: 22Trust Venture, cu titlul de BEST PRODUCT, Leaseman – BEST STARTUP, Investory – BEST PITCH și ZOOM Report – POPULARITY AWARD.

„ În general, în întreaga lume, autoritățile de reglementare încep să realizeze că trebuie făcute schimbări la nivel de supraveghere pentru ca tehnologia financiară să își poate atinge adevăratul potențial”, a declarat Papuna Lezhava, Guvernator Adjunct și Membru al Boardului în cadrul Băncii Naționale a Georgiei.

Tanja Jakimova, Consultant Senior pentru Stabilitate Fiscală în cadrul Băncii Naționale a Republicii Macedoniei de Nord, consideră că „securitatea financiară devine cea mai mare provocare pe măsură ce serviciile financiare devin digitale”.

Cele trei tendințe ale sectorului financiar global

Nika Kurdiani, Director General Adjunct TBC Bank Georgia crede că sunt evidente cel puțin trei tendințe la nivel mondial:

Băncile încep să inoveze pentru a face față noilor produse ale fintech-urilor
Apar din ce în ce mai multe soluții gateway pentru plăți și startup-uri care dezvoltă astfel de servicii
Inovația financiară este tot mai promovată și susținută în reglementările financiare ale statelor
Pentru multe companii fintech este mai greu să lucreze cu băncile, deoarece o bancă este o instituție mai reglementată decât un business de fintech, decât o instituție financiară nebancară, Olimpiu Balaș, fondatorul TechVentures Bank.

NEXTFintech este organizat de Techcelerator cu susținerea EFSE Development Facility, Google pentru Startups, GapMinder VC, TechAngels, RoFin.Tech, Stripe și Departamentul pentru Comerț Internațional al Ambasadei Marii Britanii la București.

NEXTFintech, program inițiat în 2020 de către Techcelerator cu sprijinul Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Sud-Estul Europei (EFSE Development Facility – EFSE DF, este primul program de accelerare din România creat special pentru susținerea startup-urilor tech care dezvoltă soluții pentru segmentul serviciilor financiar-bancare.