Featured, Medical

Conform raportărilor INSP, săptămâna trecută numărul cazurilor de gripa a crescut

Conform raportărilor INSP, săptămâna trecută numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. În urma acestor date, specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.

“Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri de gripa în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviridepistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie. Ministrul Sănătății a facut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnavirilor și a răspândiri virusului gripal:Conform raportărilor INSP

• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

• Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul părții interne a articulației cotului);

• Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;Conform raportărilor INSP

• Continuarea vaccinării antigripale

Măsuri de carantină în mai multe unităţi sanitare
În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut. Deja mai multe spitale şi centre medicale din toată ţara au introdus măsuri speciale de carantină.

De exemplu, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” anunţă că, din cauza creşterii alarmante a cazurilor diagnosticate cu infecţii respiratorii severe de etiologie virală, se impune limitarea accesului vizitatorilor în secţiile şi compartimentele medicale, precum şi interzicerea accesului vizitatorilor în Secţia ATI şi în saloanele de terapie intensivă, aflate pe secţiile medicale, dar şi interzicerea accesului, pe secţie, a persoanelor care manifestă simptome de viroze sau infecţii respiratorii. „Conducerea Spitalului Militar Central a decis ca, pentru binele pacientului şi al dumneavoastră, să ţineţi cont de următoarele reguli de prevenire a infecţiilor respiratorii: se permite accesul unui singur vizitator la un pacient, într-un interval de timp care să nu depăşească zece minute; perioadele de vizită a aparţinătorilor sunt: în intervalul orar 16,00 – 18,00 (de luni până vineri) sau 10,30 – 12,30 şi 16,00 – 18,00 (sâmbăta, duminica şi sărbători legale); informaţii despre pacient (stare de sănătate, evoluţie, diagnostic, plan de investigaţii, tratament etc.), pot fi furnizate de medicul curant, în intervalul orar 13,00 – 14,00; accesul vizitatorilor va fi permis numai cu echipament de protecţie individual, care constă în halat, mască de protecţie şi botoşi”, informează unitatea medicală.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Silvia Nica, a precizat că pacienţii trebuie să respecte programul de vizită şi să intre doar câte o persoană la pacientul internat. De asemenea, Spitalul Marie Curie şi Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” au limitat accesul vizitatorilor. Din cauza gripei, accesul vizitatorilor a fost limitat şi în spitalele „Victor Babeș” și „Matei Balș”, din București.

Conform raportărilor INSP Creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri
Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de 2018. Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în 2018 în aceeați perioadă a anului trecut.

Numarul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 11, dintre care 6 au fost înregistrate în ultima săptămână.

În acest sezon, Ministerul Sanatatii a achizitionat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP. Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achiziţionării de noi vaccinuri.

blank