International, Stiri

Spania nu poate aduna şi scapă printre degete banii contribuabililor!

Guvernul de la Madrid vrea o reformă amplă a sistemului fiscal şi o… reducere a taxelor, pentru eficienţă!

Spania taxe (1)

Guvernul spaniol pregăteşte o reformă amplă a sistemului de taxe, ineficient în prezent, sperând că va consolida prin creşterea eficienţei recuperarea economică a ţării şi va spori şansele în alegeri ale partidului aflat la conducerea ţării.

Restructurarea colectării taxelor va fi ultima reformă structurală a guvernului condus de premierul Mariano Rajoy şi vine după încercări de reformare a pieţei muncii şi sistemului de pensii, potrivit Financial Times.

Spania a ieşit din recesiune anul trecut, dar înregistrează încă niveluri ridicate de şomaj şi îndatorare. Detaliile planului nu au fost încă finalizate, dar autorităţile de la Madrid au transmis că vor simplificarea şi eficientizarea sistemului. În centrul schimbărilor se va afla o scădere a ratelor minime de impozitare pentru persoane şi companii.

Reducerea unor taxe va fi echilibrată prin lărgirea bazei de impozitare, mai ales prin eliminarea unora dintre multele scutiri şi deduceri disponibile în prezent.

„În Spania, avem un sistem cu rate nominale ridicate, dar colectăm o parte mică a taxelor în raport cu PIB şi bogăţia economiei. Există o problemă de eficienţă. Frauda este o problemă, dar contează şi cum funcţionează sistemul”, a declarat ministrul responsabil pentru buget, Cristobal Montoro.

Acesta s-a angajat să crească veniturile în timp ce scade taxele, cu scopul de a spori atractivitatea Spaniei pentru investiţii.

Reforma va începe în februarie, cu prezentarea unui plan întocmit de o comisie de experţi numiţi de guvern. Schimbările vor fi decise şi aprobate de parlament până în vară, pentru a intra în vigoare de anul următor, afirmă autorităţile. Spania va organiza alegeri generale spre sfârşitul anului 2015.

Economiştii au cerut în mod repetat reformarea sistemului de taxe din Spania, care îmbină unele dintre cele mai mari rate de impozitare din Europa şi unul dintre cele mai scăzute niveluri de colectare din regiune.

Rata de impozitare oficială este de 30%, dar multitudinea de scutiri de taxe disponibile, mai ales pentru costurile cu dobânzi, înseamnă că marile companii plătesc de fapt 8%.

Veniturile din taxe au scăzut de la 41% din PIB în 2007 la 37% în 2012, potrivit datelor centrului de cercetare Fedea, din Madrid. În medie, statele UE colectează venituri din taxe echivalente cu 45% din PIB.

blank