Actualitate, Stiri

Şova caută de două săptămâni, fără succes, şi acum originalul contractului semnat cu Bechtel

Cine a “dosit” contractul cu Bechtel de bietul ministru Dan Şova nu mai dă de el?

Dan-SovaDoar în România se poate întâmpla ca un ministru în funcţie să nu poată găsi originalul unui contract extrem de important , asa cum este cel semnat de statul roman cu Bechtel pentru realizarea Autostrăzii Transilvania.
contractul-cu-BechtelDe aproape două săptămâni, Dan Şova se plânge că actul respectiv este dispărut. Jenant! Mai mult, s-a ajuns la un schimb de replici demne de personajele lui Caragiale, schimb făcut între ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura şi Investiţii Străine şi fosta şefă de la Transporturi, Anca Boagiu.

Indiferent de replicile acide, nu ai cum să nu te întrebi cum este posibil ca un astfel de contract să se… evapore! Afacerea Bechtel este una care a adus statului român pierderi uriaşe. În plus, este un eşec pentru care nimeni nu a fost tras la răspundere. Contractul cu americanii de la Bechtel s-a încheiat pe vremea Guvernului Năstase. Poate că Dan Şova ar trebui să-l întrebe pe Adrian Năstase dacă nu cumva ştie pe unde a ajuns originalul… cine ştie de unde “sare iepurele”!

Dar Şova şi Boagiu se acuză reciproc de faptul că ţin dosit acest contract.

Anca Boagiu a anunţat, astăzi, că a depus o plângere penală împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l pe aceasta de o “acţiune suspectă de ascundere” a contractului semnat în 2003 între Guvernul Adrian Năstase şi firma Bechtel.

“Am depus astăzi, 7 august, plângere penală cu nr. înregistrare 11.258 la Parchetul General, împotriva lui Dan Şova, pentru acţiunea suspectă a ministrului reclamat de ascundere a contractului original Bechtel semnat în anul 2003 de Guvernul Adrian Năstase. Îl acuz public pe Dan Şova de faptul că ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodată de un Guvern al României. Intenţia lui Dan Şova este evidentă: vrea să-l apere pe fostul său şef de partid. Altfel, îmi pun întrebarea: cui, din PSD, îi este frică de contractul parafat de un alt Guvern PSD?”, a declarat Anca Boagiu.

Prim-vicepresedintele PDL subliniază ca înţelegerile contractuale dintre Guvern şi Bechtel International Inc. au încetat şi, ca atare, îi aminteste lui Dan Şova că acesta ar avea “obligaţia să facă public tot contractul, inclusiv contractele şi comisioanele firmelor de avocaţi implicate în această afacere, în frunte cu firma sa şi a mamei sale”.

“Ca atare, am depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea de cercetări în legătură cu posibila săvârşire de infracţiuni la regimul protecţiei informaţiilor clasificate, respectiv în legătură cu dispariţia unui document astfel clasificat – Contractul având ca obiect ‘Proiectarea, realizarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie şi cu remedierea oricăror defecte’ aferente autostrăzii Braşov – Cluj – Borş, încheiat, în data de 19.12.2003, între CNADNR şi Bechtel International Inc”, conchide Anca Boagiu.

Nici Şova nu se lasă. El a declarat că sarcina căutarii contractului original încheiat cu compania americană Bechtel a fost preluată de Corpul de Control al Guvernului. Ministrul delegat pentru Marile Proiecte spune că în situaţia în care nu se va găsi actul respectiv până la 30 august se va adresa Parchetului. “Ca atare, plângerea făcuta de doamna Boagiu, pe care eu nu pot să o privesc decât cu foarte mult umor, până la urmă este binevenită. Dacă se declanşează o acţiune a Parchetului de găsire a contractului cât mai rapid, acesta este un lucru bun şi sper să avem şi rezultate. În rest, nu pot decât să mă gândesc cu mult umor la ridicolul acţiunilor doamnei Boagiu”, a declarat Dan Şova la un post Tv.

Dacă Dan Şova foloseşte deocamdată termenul de comparaţie “decât”, nu poţi să rezişti tentaţiei şi să nu te întrebi de ce sub “domnia” ancăi boagiu la Transporturi nu a desecretizat contactul Bechtel şi să facă ea lumină, prezentând contractul în original pe site-ul ministerului?!

Dan Şova a mai spus că, ân cazul în care nu se va gasi contractul original, mai există varianta obţinerii acestuia de la compania Bechtel, iar cei responsabili de dispariţia lui vor răspunde penal.

”Nu se găsesşe originalul. Şi, sincer vă spun, cu toată responsabilitatea, cine a făcut să dispară acest contract, cei vinovaţi, vor răspunde penal”, a explicat ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură.

Dan Şova a subliniat că nu poate spune cu certitudine ce ministru a văzut ultima oară contractul original, şi că acest lucru l-ar fi putut face Nazare, Boagiu sau Berceanu

În timp ce Şova şi Boagiu se contrează public pe tema “originalului”, vinovaţii dorm liniştiţi, iar partidelele… veghează pentru ei.