Actualitate, Featured

Sorin Roșca Stănescu, editorial de senzație: ”Tony Blair ar putea fi săltat”

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a scris despre tema săptămânii acesteia și anume grupul criminal organmizat alcătuit din Victor Ponta, Sebastian Ghiță și reprezentanții unor ONG-uri de marcă și, conform practicii DNA, beneficiarul final al unei sume uriașe de bani, Tony Blair, fostul prim-ministru laburist al Marii Britanii.
”Principalii protagoniști din România sunt cercetați în stare de libertate. Pentru moment, altfel nici nu se poate. Fiindcă atât Ponta, cât și Ghiță sunt parlamentari, iar pentru a fi arestați este necesară ridicarea imunității lor. În schimb, au control judiciar. Nu pot părăsi țara. Nu au voie să discute între ei. Nu își pot exprima niciun fel de opinii despre cauză și despre procurori. Dar beneficiarul final al sfertului de milion de euro este Tony Blair. Va fi și el prins în dosar? Urmează să fie săltat?

Am aflat cu stupoare, și mă declar de-a dreptul șocat, că, într-o prietenie lungă de mulți ani, se poate pune problema cumpărării de favoruri. Conform comunicatului DNA, Sebastian Ghiță, pentru a ajunge parlamentar, s-ar fi rugat frumos de bunul său prieten Victor Ponta, la acea dată președinte al PSD și copreședinte USL, pentru a-l pune și pe el pe liste, în Prahova, la Camera Deputaților. Prietenia nu ar fi fost suficientă. Sebastian Ghiță ar fi fost obligat să cotizeze cu o sumă colosală. Care se ridică la un sfert de milion de euro. Altfel, Victor Ponta l-ar fi ignorat. Iar pe liste ar fi ajuns alții.

Conform procurorilor DNA, prietenia a fost scoasă la vânzare. Pusă pe tarabă. Și nu numai prietenia. Sebastian Ghiță, în ciuda a fel de fel de critici care i s-au adus, eu însumi numărându-mă printre autori, este un om de afaceri de succes din Prahova care acționează, însă, la nivel național. Și chiar internațional. Nu pare a fi nici analfabet, nici peltic, nici atins de vreun alt beteșug. Este, în felul lui, reprezentativ pentru ceea ce presupune activitatea unui parlamentar. Dispune, în acest scop, de suficientă cultură și experiență. Și de inteligență.

Și, iată, aflăm, de la DNA, un fapt stupefiant. Că, în condițiile în care partidele umblă, din patru în patru ani, cu limba scoasă după nume noi de viitori parlamentari, după persoane cu influență în comunitatea în care trăiesc, iată că, în anumite cazuri, lucrurile nu stau tocmai așa. Personalitățile locale, cei care doresc să intre în politică, stau toți, indiferent de valoarea lor, cu mâna întinsă la președinții de partide, pentru a fi puși pe liste. Iar în mână au portofelul.

Probabil, eu fac excepție de la regulă. Am fost pus pe liste, din partea PNL, în județul vecin, la Dâmbovița. Și nu îmi amintesc ca domnul Crin Antonescu să îmi fi cerut vreun leu. Dacă mie nu mi-a cerut nimeni niciun leu pentru o poziție de senator, deși nu am fost niciodată prieten la cataramă nici cu domnul Crin Antonescu, nici cu altcineva din PNL, cum de i s-a cerut un sfert de milion de euro, în județul vecin, lui Sebastian Ghiță pentru un mandat de deputat? În condițiile în care Sebastin Ghiță nu numai că era prieten bun cu un președinte de partid și cu un copreședinte USL, dar dispunea și de o influență mult mai mare decât a mea, fiind proprietarul unui trust TV.

Să admitem însă că așa au stat lucrurile. Iar Victor Ponta ar fi decis să utilizeze cei 220.000 de euro smulși de la Sebastian Ghiță pentru a defila, câteva momente, alături de Tony Blair, o personalitate cunoscută și apreciată la nivel mondial. Probabil, pentru a-i lua fața lui Crin Antonescu. Pentru că, dacă stau bine să mă gândesc, electoratului PSD nu-i prea păsa, în 2012, de Tony Blair. Electoratul PSD, din câte îmi amintesc, nu dorea altceva decât să scape de PDL și de Traian Băsescu.

Dacă așa au stat lucrurile, cum susțin procurorii DNA care, de fiecare dată, știu mai bine ce face un om decât știe el însuși, atunci grupul criminal organizat este pregătit pentru tăiere. Din el ar mai trebui să facă parte, în mod obligatoriu, reprezentații ONG-ului care a intermediat invitarea, în România, a lui Tony Blair și, evident, Tony Blair însuși.

Pentru DNA și pentru o parte din justiția de la București, nu ar trebui să conteze prea mult dacă Tony Blair știa sau nu știa că participă la o fărădelege. Conform logicii în care am observat că sunt formulate multe rechizitorii în România, el ar fi trebuit să știe. Pentru că are studii superioare, pentru că este inteligent și experimentat. Ar fi trebuit să știe, chiar dacă nu a știut, că devine membru al unui grup criminal organizat care spală toți banii care ajung în buzunarul său cu această ocazie, scopul fiind acela ca principalul autor al multiplei infracțiuni, Victor Ponta, să beneficieze de un folos necuvenit. Constând într-un plus de imagine.

Prin urmare, și fără nicio urmă de glumă, îmi pun întrebarea: câte zile vor mai trece până când va fi solicitată și instituită o comisie rogatorie care, la Londra, să îl ia la întrebări pe Tony Blair? Și când anume va fi, oficial, inculpat și acesta? Și sub ce formă va fi săltat? Nu mă îndoiesc că împotriva lui, a lui Tony Blair, va fi instituit și cuvenitul sechestru asigurator. Pentru că asta se întâmplă atunci când se spală banii. Suma respectivă se confiscă de îndată.” scrie Sorin Roșca Stănescu.