De notat că în momentul în care Constituția României a fost revizuită nici un moment legiuitorul nu s-a gândit la ce s-ar întâmpla dacă prim-ministrul nu mai are sprijin politic și el refuză să plece din funcție. Constituția fusese modificată doar în sensul în care un președinte al României nu mai poate uza abuziv de prerogativele sale și să îl demită pe premier – vezi Cazul Radu Vasile. În cazul de acum este evident că potrivit Constituției doar Parlamentul României prin intermediul unei moțiuni de cenzură îl mai poate dărâma pe premierul Grindeanu.

În aceste zile este clar că refuzul premierului va duce la un blocaj. Sorin Grindeanu a anunțat aseară că președintele României va lua act prin decret prezidențiale doar după ce demisiile, încă neexistente oficial la Guvern, vor fi fost trimise la Palatul Cotroceni. Asta ar însemna cam 15 zile. Ce e însă clar e că demisia e un act unilateral de voință și dacă miniștri NU mai sunt atunci nu îi poate împiedica nimeni, cu decret prezidențial sau nu, să demisioneze.

Cum nu mai sunt miniștri premierul poate să îi propună președintelui României interimari la toate portofoliile. Problema e că acești interimari trebuie propuși din rândul membrilor actualului Cabinet – cum nu mai e nici unu teoretic în funcție nu are ce interimari să pună.

În acest caz va trebui să îi propună președintelui titulari! Acești titulari ar trebui propuși din rândurile PSD și ALDE pentru că altfel s-ar schimba structura politică a Guvernului și ar fi nevoie de acordul Parlamentului.

Așadar… e un blocaj total în care prim-ministrul pare prizonier. Pare un fel de moarte subită de vreme ce după 15 zile Guvernul intră în blocaj total.

Dar Constituțional Guvernul poate fi DEMIS doar prin moțiune de cenzură. Este posibil ca PSD-ALDE să decidă inițierea unui astfel de demers care în maxim o săptămână poate avea loc și să reînceapă jocul constituțional prin consultări cu președintele României și desemnarea unui nou premier care să prezinte Parlamentului României o nouă echipă guvernamentală.

De foarte mare interes va fi poziționarea președintelui României care până la această oră NU a transmis nici o poziție oficială sau neoficială.